2009. 08. 04.

Mit ehet egy lisztérzékeny?

A GLUTÉNMENTES DIÉTÁBAN AZ ALÁBBIAKAT TILOS FOGYASZTANI:
  • búza, árpa, rozs és az ezekből készült liszt, teljes kiőrlésű liszt, keményítő, módosított keményítő, korpa, dara, pehely, csíra, fű, olaj, fehérje, maláta, zsemlemorzsa, 
  • tönköly-, durumbúza és az ebből készült őrlemények, 
  • graham liszt, 
  • bulgur (tört búza vagy „török rizs“), 
  • kamut (khorasan búza)
  • alakor (ősi búzafajta), tritikálé (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle)
  • kuszkusz (durumbúza darából készült köret).
A zabot is ide szokták sorolni, de tudni kell, hogy a zab önmagában nem tartalmaz glutént, csak nem minden esetben zárható ki a keresztszennyeződés. Amennyiben találsz garantáltan gluténmentes terméket, azt fogyaszthatod. (Pl. a következő üzletekben, webshop-okban kapható gluténmentes zabliszt: dietabc.hugluteno.netlisztérzékeny.hu)

MIT FOGYASZTHAT EGY LISZTÉRZÉKENY ÉS MIRE KELL VIGYÁZNI:

1. Liszt, keményítő, módosított keményítő, korpa, dara, pehely, csíra, fű, olaj, fehérje, maláta, zsemlemorzsa fogyasztható
- ha következő gabonákból, álgabonákból készült: amaránt, burgonya, cirok, guarmag, hajdina, köles, kukorica, quinoa, repce, rizs, tápióka, teff 
- vagy az alábbi magvakból, diófélékből, hüvelyesekből, növényekből: bab, sárga-, zöldborsó, csicseriborsó, dió, gesztenye, kesudió, kókusz, lencse, lenmag, mandula, mák, mogyoró, földimogyoró, napraforgómag, nyílgyökér, pekándió, pisztácia, szentjánoskenyérmag, szezámmag, szója, tökmag.
2. Tejtermékek: A natúr tejtermékek, mint tej, vaj, túró, tejföl, kefir általában gluténmentesek. A különböző desszerteknél, ízesített termékeknél már vigyázni kell*.
3. Húsok, halak, hús-, halkészítmények: A tőkehúsok és halak gluténmentesek, friss és fagyasztott formában is. A feldolgozott termékek (pl. májkrém, pástétom, kolbász, hurka, felvágott, virsli, párizsi, hamburger) tartalmazhatnak glutént, illetve kerülni kell a panírozott, bundázott ételeket (pl. halrudacska, nuggets).* Szaküzletekben (időnként hipermarketekben is) elérhetőek kifejezetten gluténmentes félkész, készételek, mint pl. mirelit halrudacska, szilvásgombóc. /Felvágottból tanácsos az előrecsomagolt verziót vásárolni, amin szerepelnek az összetevők és allergén információk. A helyben szeletelt felvágottaknál fennáll a keresztszennyeződés veszélye, mert nem feltétlenül használnak külön kést a gluténmentes termékekhez./
4. Zöldség, gyümölcs: A natúr zöldségek, gyümölcsök (friss, mirelit, konzerv) szabadon fogyaszthatók (zöldalma is!). Az ízesített vagy feldolgozott termékeket (pl. mirelit sültkrumpli, instant krumplipüré) mindig ellenőrizni kell.*
5. Tojás: gluténmentes.
6. Zsírok, olajok: ezek is fogyaszthatók (pl. napraforgó-, olíva-, repce-, szőlőmag-, mogyoró-, mandulaolaj, kókuszzsír), kivétel a búzacsíra olaj.
7. Méz, cukor: gluténmentesek.
8. Lekvárok, befőttek, kompótok, savanyúságok: Ezeket a termékeket ellenőrizni kell.* (A kovászos uborka nem fogyasztható, kivéve ha gluténmentes kenyérrel vagy krumplival készítették.)
9. Ételízesítők, szószok, fűszerek (ketchup, mustár, majonéz, salátaöntet, szójaszósz, chilliszósz, Worchester szósz, leveskockák, instant termékek...): Ezeket a termékeket mindig ellenőrizni kell.*
10. Ásványvíz, üdítő, italok: A víz, ásványvíz és 100%-os gyümölcslevek, (nem instant) tea és kávé gluténmentesek. A rostos vagy szénsavas üdítőket már ellenőrizni kell, mert sajnos tartalmazhatnak glutént. Ugyanígy a szörpök, instant italok.*
11. Alkohol: A bor, pálinka, pezsgő, whisky, vodka gluténmentesnek számít. Ezen kívül szaküzletekben, (időnként szuper-, hipermarketekben is) kapható gluténmentes sör.
12. Sütéshez alapanyagok: DrOetker és Haas termékek közül sok gluténmentes terméket találunk (pl. sütőpor, pudingporok), illetve a Budafoki friss vagy szárított élesztő is alkalmazható.

*Segítségünkre vannak a gyártó cégek által kiadott listák (amely a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének weboldalán elérhető) és egy hivatalos kiadvány: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank.
Nagyon fontos tudni, hogy a gyártók listája folyamatosan változik, mivel a gyártósorok és gyártási körülmények, illetve a termékek is folyton változnak. Így időnként érdemes átnézni és mindig ellenőrizni kell a termék csomagolásán az összetevőket és allergén információkat.
Most már egyre több cég is felteszi a saját honlapjára az allergéninfókat (lsd. a  linkeket a baloldali sávban).

MIT JELENT A GLUTÉNMENTES KIFEJEZÉS:

"Minden az EU-ban gyártott és forgalomba hozott élelmiszerkészítményen a gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, valamint a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése kizárható."


Gluténmentes jelzés: áthúzott búzakalász jel, vagy szöveges felirat.

Keresztszennyeződés és allergén információ:
Amennyiben egy termék vagy étel csak gluténmentes hozzávalókat tartalmaz, de a gyártás, készítés vagy csomagolás folyamán érintkezett / érintkezhetett gluténtartalmú összetevővel, akkor már nem tekinthető 100%-osan gluténmentesnek. Ezt nevezik keresztszennyeződésnek.
A gluténmentes diétában a keresztszennyeződést is ki kell zárni!!!
A termékeken található allergén információk ezt hivatottak segíteni (pl. "A termék nyomokban tejet, glutént tartalmazhat"). Ha a termék gluténmentes hozzávalókat tartalmaz, de nyomokban glutént tartalmaz / tartalmazhat, akkor nem tekinthető gluténmentesnek és nem fogyasztható a lisztérzékeny beteg számára.

További információk:

28 megjegyzés :

  1. A zöldalma tartalmaz glutént? Ez számomra meglepő, és sajnos nagyon szeretem.
    A választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak az Európai Unio területén kívülről érkező zöld alma van glutén tartalmú bevonattal ellátva, a magyar zöldalma biztosan nem tartalmaz glutént.

      Törlés
  2. Kedves Vera!
    Maga a gyümölcs természetesen gluténmentes, de sajnos a zöldalmára szoktak olyan bevonatot tenni, ami elősegíti, hogy minél tovább kitartson a szállítás során. Ez a bevonat tartalmazhat glutént. Hiába nem biztos minden esetben, a bizonytalant is ki kell zárni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. abban igazad van de akinek nincs rá pénze hogyan vegye meg viszont én is lisztérzékeny vagyok

      Törlés
  3. Kedves Tymo!
    Gyors válaszod nagyon köszönöm! Azért van még egy kérdésem: Ez a bevonat a gyümölcs tisztításakor nem "jön le"? Vagy már ha egyszer ott volt, ott is marad?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vera! Ezzel az a baj, hogy nem lehet ellenőrizni és mivel a bizonytalant minden esetben ki kell zárni, jobb, ha elhagyja az ember az étrendből. Én nem eszem, amióta LÉ vagyok.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    EZ egy tévhit!!!!
    A zöld alma GM! Egész EU-ban TILOS glutént tartalmazó anyaggal bevonni bármit is!

    Üdv,
    Schumi

    VálaszTörlés
  6. Az alkoholokról:
    A bor, pálinka, pezsgő eddig is fogyasztható volt. A legújabb álláspont szerint a gabonaalapú párlatok, azok közül is elsősorban a whisky és a vodka nem tartalmaz glutént. Ez szerepel az EFSA (European Food Safety Authority) honlapján is, mégpedig az eredetmegjelölés kötelezettsége alóli kivételek egyikeként, mondván, hogy a szeszgyártási folyamat során a végtermékben nincs kimutatható gluténtartalom.

    2005 novemberétől már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan van az EFSA (European Food Safety Authority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot, és a mezőgazdasági terményekből készült mindenféle eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevőknek nem kell megjelölni az eredetét, mivel a gluténtartalmuk minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek.

    A hagyományos árpamalátából készült sörökben mindig van gluténmaradvány, mely általában magasabb, mint a 20 mg/kg-os határérték. Az Ausztriában kapható Residenz Bio-Reis-Gold? gluténmentes sör kölesmalátából készül. Magyarországon leginkább a német glutémentes Neumarkter Lammsbräut lehet beszerezni, bár egyelőre csak a szaküzletekben, pl. a TAC-okban.

    !!!!A kukoricás sör nem egyenlő a kukorica sörrel, ezért nem fogyasztható!!!!

    Forrás: Startcsomag 2010

    VálaszTörlés
  7. Kedves Schumi!

    Köszönjük a friss infókat. (Nekem ez az alkoholos dolog még fura, szerencsére nem igazán iszom, így ezt nem valószínű, hogy tesztelem.)
    A zöldalma bevonatáról lehet tudni, hogy mióta gluténmentes?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Tymo!

    Az alkoholról ezt az infót még viszonylag kevesen tudják Magyarországon, idő kell ahhoz, hogy beépüljön a köztudatba.

    Szerintem a zöldalma bevonata soha nem volt gluténos itt mifelénk. Egyszer egy dietetikus leírta ezt a butaságot, mert vsz hallott valamiféle ázsiai gluténos bevonatról, és azt átültette a hazai viszonyokra. Az is lehet, hogy félreértett valamit. Az infó azóta is itt kering körülöttünk. sajnos van még pár hasonló, nem lehet tőlük megszabadulni, mert mindig előbányássza valaki, és újra bekerül a köztudatba. Még a Spar Free from-os szöveg is teli van hibákkal, pedig már figyelmeztettük őket. De hát azt is egy dietetikus írta, aki az infói egy részét a neten szerezte. Isten malmai lassan őrölnek...
    Nyilván kíváncsi vagy rá, honnét vagyok ennyire biztos mindebben. Nos, ha nem lennék az, természetesen nem írtam volna be a Startcsomagba. Alaposan körüljártam a témát, és ebben Koltai Tünde, a LÉOE elnöke is a segítségemre volt. Ő ismeri a régebbi jogszabályokat, és az élelmiszerekkel kapcsolatos dolgokba is jól belelát, lévén élelmiszeripari mérnök. :)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Írtátok, hogy a köles is fogyasztható LÉ-eknek, de én több helyről úgy értesültem, hogy az sem biztonságos mindenkinek, személyfüggő. Vagy elavult ez az információ?
    Ági

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ági!
    Szerintem a zabbal keveredik az infód.
    "A zabról megoszlanak a vélemények, mert bár maga a zab nem tartalmaz számunkra káros fehérjét, a keresztszennyeződése nehezen elkerülhető."

    VálaszTörlés
  11. A rummal mi a helyzet? És a tojáslikőr meg ilyenek? Van amire csak az van írva hogy etil alkohol, van amire csak alkohol, Malibu, Bacardi tiltott, vagy iható?

    VálaszTörlés
  12. Sör, bor, pálinka, tequila, ouzo, pezsgő, jägermaister, unicum, fütyülős(nem pálinka, pancsolmány:D) és még sok minden más és igen a rum is fogyasztható lisztérzékenyek mivel cukornádból készül, a Bacardi és a Malibu is rum. Elvileg vodkát meg whiskyt is szabad ezt már én is olvastam, de én úgy vagyok vele, hogy gabonapárlatból vannak, így elvagyok nélkülük. Általában sok ilyen likőrnek mint pl. a Baileys whisky az alapja, tehát én ezeket sem iszom meg. Tökéletesen elvagyok a házipálinkával és az agancsos kólával(Jäger), de félreértés ne essék, mindez nem azt jelenti, hogy olyan nagy ivó vagyok, sőt egyáltalán.

    VálaszTörlés
  13. de azt tudod hogy mennyibe kerül egy kiló glutén mentes liszt 1000 Ft körül van

    VálaszTörlés
  14. akkor lehet sört inni lisztérzékenyeknek?

    VálaszTörlés
  15. A sör nem megengedett a diétánkban, de lehet kapni speciális GM sört (pl. TAC-ban).

    VálaszTörlés
  16. Margó
    Igen lehet kapni időnként import sőrt is, de sajnos elég borsos áron. Egy 3 dl-es üveg 550 ft körül van. Nem igazán élhetünk vele. Bár nagyon finom. Nem vagyok egy nagy ivós, de a nyári nagy melegben pl.egy brassói után nagyon jól tud esni egy kis üvegecske sör.
    A többi édes itallal,likörökkel (kivéve a jéger és az unicum) vigyázni kell, mert nem lehet tudni mivel sűritették, milyen tejszint, stb adtak hozzá. A házipálinka és a valódi bor azonban fogyasztható és ez utóbbi még egészséges is, persze mértékkel.A coeliakiasoknak érzékenyebb a vékonybél nyálkahártyája, semmit nem ildomos túlzásba vinni, a fűszerekkel is ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok azt szeretném kérdezni 10 éves kislányom lisztérzékeny lett, a glükozszirupról azt hallottam nem fogyasztható.Ez igaz?

    VálaszTörlés
  18. Idézem a startcsomagból:
    "A búzából készült glukózszirupok, köztük a dextróz és a maltodextrin gluténtartalma minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek."
    "Néha találkozni olyan sonkával és egyéb felvágottal, amin ez áll: aroma gluténnal, vagy glükóz/dextróz búzából. Az ilyen termékek gluténmentesnek tekinthetők, a hatályos rendeletek szerint nem is kellene a gyártónak a glutént feltüntetnie, mert az aromák és a glükóz/dextróz gluténtartalma jóval a megengedett határérték alatt van."

    VálaszTörlés
  19. Érdeklődni szeretnék ,hogy a házilag készített kenyeret miért kell hűtőben tárolni? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  20. 3 éves kisfiam lisztérzékeny lett :(. Tudnátok ajánlani, hogy milyen lisztet érdemes venni rántásokhoz, stb? A PEZ cukor mint olyan, ugye fogyasztható?
    Az élesztőknél honnan lehet tudni, hogy melyik GM és melyik nem? - friss élesztőre gondolok.

    Nagyon köszönöm, Kriszta

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok!Szülinapomra kaptam egy üveg Baileyst gondolom akkor azt sem lehet innom mivel én is LÉ vagyok.Néztem az összetevőket és van benne gabonaszesz.Ha esetleg tudtok nekem segíteni kérlek írjatok! Köszönöm!Sziasztok!

    VálaszTörlés
  22. Ajánlom a http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes -t!

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Én érdeklődtem a Lidl áruház internetes információjánál, hogy glutenmentes-e a náluk kapható zabpehely. Azt kaptam válaszul, hogy igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jo hír mar én is gondolkodtam rajta hogy megkérdezem.

      Törlés
  24. Érdekelne, hol lehet kapni gluténmentes sőrt?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  25. Ha valaki tudna nekem segíteni abban, hogy az Original Karlovarska Becherovka-t, lisztérzékeny alkalmanként fogyaszthatja-e?
    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés