2009. 08. 03.

A lisztérzékenységről

MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG?
A coeliakia – magyarul lisztérzékenység – egy olyan autoimmun betegség, amelynél a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit.
A betegség kiváltásáért a glutén, népies nevén a sikér egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs, zab) található, károsító hatását a vékonybél proximális szakaszában (ez rögtön a gyomor utáni vékonybél szakasz), a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
A coeliakia esetén az autoimmun reakciót a glutén fogyasztása tartja fenn, ám a glutén kiiktatásával (vagyis gluténmentes "diétával") a betegség tünetei teljesen megszüntethetők. A gluténmentes étkezést azonban élethosszig folytatni kell, mert ha újra glutén kerül a szervezetbe, a betegség ismét aktivizálódik.

A LISZTÉRZÉKENYSÉG TÜNETEI A KÖVETKEZŐK LEHETNEK
- krónikus hasmenés, haspuffadás, vashiány, soványság, nem megfelelő súlygyarapodás: általános felszívódási zavar jeleként
- fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, körmök töredezése: a nyomelem és vitaminok felszívódásának zavara és hiánya miatt
- tejcukor emésztési zavar (másodlagos laktázhiány); csontritkulás; alacsony termet, hasmenéses tünetek nélkül is
- fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon, vízszintesen, szimmetrikusan látható zománc hiba, zománc elszíneződés: részben hiánytünet, részben valószínűleg a fogakon zajló autoimmun reakció következménye
- viszkető, hólyagos bőrbetegség, ami elsősorban a térd-könyökhajlat külső felszínén, fartájékon nagyobb gyermekeknél vagy felnőtteknél jelentkezik és a bőrben lévő egyik transzglutamináz elleni immunreakció okozza
- dermatitis herpetiformis vagy Duhring-betegség
- visszatérő hólyagok, aphthák a szájban
- máj illetve veseműködés zavarának jelei, laboratóriumi eltérések
- gyakori vetélések, nőgyógyászati problémák
- más szervek autoimmun betegségei, mint a már említett cukorbaj és pajzsmirigybetegségek, kötőszöveti és izületi betegségek

ELŐFORDULÁS
Magyarországon a betegség előfordulása ma már gyakoribb a felnőttek, mint a gyerekek körében, de 40 évvel ezelőtt még éppen fordított volt helyzet. A lisztérzékenység gyermekbetegségnek számított. (A felnőtt betegek jelentős része már gyermekkorban is beteg volt, de sajnálatos módon a betegség felismerése hosszú ideig eltarthat, mivel sok beteg vagy teljesen tünetmentes vagy olyan tünetei vannak, amelyek nem mutatnak egyértelműen lisztérzékenységre.)

OKOK
Kialakulását nagymértékben okozhatják genetikai tényezők, pl. a betegek elsőfokú rokonai 10%-ában mutatható ki a kórkép, egypetéjű ikreknél ez az arány már 75%.

A lisztérzékenyek egyetlen "gyógyszere": gluténmentes étkezés vagy diéta, melyről itt olvashatsz részletesen >>

4 megjegyzés :

  1. Szia Tymo!

    Nekem bőrtüneteket okoz a LÉ. A bőrgyógyászom elküldött vérvételre, de negatív lett, biopsziát nem engedek!
    Inkább tartom a diétát, mer t2 hét diéta után 7 évig tartó bőrproblémám elmúlt.
    Sajnos inzulin rezisztens is vagyok. Nagyon nehéz ötvözni a kettőt. Olvasom ,hogy te is hasonló cipőben jársz, tudnál adni egy pár gyakorlati tanácsot, főleg a reggeli és a vacsi vonatkozásában?
    email címem: drx@fibermail.hu
    Barbara

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Tök véletlen találtam ide hozzád. Jó sok info van itt. A bemtuatkozásod alapján sorstársak vagyunk. Én már szeptember óta váltottam a paleo diétára, de most derült ki a glutén- és tej-allergiám, bár a paleo óta nem oszt, nem szoroz, azért még jobban odafigyelek, mint bármikor. Én főként édességeket készítek, ha gondolod nézz be hozzám, nagyon sok jó receptem van.
    Nagyon tetszik a blogod és a hozzáállásod: hogy a jó oldalát nézed. Én is így vagyok, mert ilyen esetben tudni mindig jobb, mint nem tudni. Én mindig azt mondom, hogy legalább én sosem fogok elhízni meg remélem komolyan beteg lenni, mert szigorú szabályok szerint élek (amiket persze szeretek). De ez mind pozitív.
    Jah, még azt akartam mondani, hogy ha van kedved olvasgass paleo témában, mert mi palosok azt valljuk, hogy habár az orvostudomány ugye a gluténérzékenységet autoimmun betegségnek tartja - az is - de valójában ez a test természetes reakciója egy olyan anyaggal szemben, ami nem neki való, ami mérgező. Rengeteg kutatás támasztja alá a paleo hitelességét. Én szeptember óta csinálom, és mintha kicseérltek volna. Szóval ... ha érdekel olvasgass.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Pocak Panna!
    Köszi a kedves bejegyzést. Igen, én is ismerem valamennyire a paleo étkezést (habár nem vagyok 100%-osan tisztában a szabályokkal, kicsit eltér a gluténmentességtől). Azt viszont látom, hogy nagyon sokan követik már és egyre többen jönnek rá, hogy oda kell figyelni a táplálkozásra, mert ez mindennek az alapja.
    Mindenképp ellátogatok a blogodra, köszi és további jó egészséget kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Én most jövök rá szépen lassan, hogy lehet, h lisztérzékenyek vunk anyukámmal együtt. Nekem a májam és epém is bánja, így óvatosnak kell lennem a zsírbevitellel. Mindkettőnknek gondokat okozhat a hús, ill. állati fehérje is (ő viszket, én fájok az epémmel). Örülök, hogy talán mostmár neki majd két évtizedes, nekem több mint egy éves rosszullétünknek vége lehet!

    Amikor elkezdődtek az epés gondjaim, én a csíráztatásról és a nyers vega étrendről olvastam sokat, próbálkozgattam is, de a családom (húsimádó férj és négy pici gyermek) miatt főznöm is kellett, és nehezemre esett, bár amikor csináltam, mintha kicseréltek volna. Igaz, az egyik fő alapanyagom a jóllakáshoz az itthon bio, teljeskiőrlésű lisztből és magvakból sütött házikenyér volt - talán ezért nem voltam egy idő után olyan jól! Emiatt is hagytam fel szépen, lassan a nyersételekkel.

    Mellesleg, lehet, hogy buta a kérdés, dehát nem értek úgy hozzá... ha a búza nem jó, akkor a frissen csíráztatott búzaszem sem, és a búzafűlé? A másik kérdésem, pedig, hogy az étkezési keményítő (cornflour) használható-e?

    Köszönöm a válaszokat és ezentúl ide is figyelek! :)

    VálaszTörlés