2009. 10. 16.

Gluténmentes adalékanyagok, E-számok

Gluténmentes adalékanyagok:
- antioxidánsok (növelik a termékek eltarthatósági idejét)
- csomósodást gátló, testesítő anyagok (pl. az E460 cellulóz)
- emulgeáló szerek (pl. lecitin: E322): Margarinok, csokoládékészítmények, édesipari termékek gyártásához használják.
- édesítőszerek
- élelmiszerszínezékek
- fényező anyagok
- habképzők
-  hajtógázok (pl. tejszínhabban)
- nedvesítőszerek
- savregulátorok, savanyítók, sók
- tartósítószerek (pl. E211 - nátrium-benzoát)
- térfogatnövelő szerek
- zselésítő anyagok

Felületkezelő anyagok: az élelmiszerek felületén védőbevonatot képezve megakadályozzák a kiszáradást, és az aromavesztést, színezheti, díszítheti vagy fényesítheti a termék felületét.
Európában tilos a glutén bevonat alkalmazása gyümölcsök (alma, szamóca, saláta) stb. esetében is. A Dél-Amerikából vagy Afrikából importált gyümölcsöknél azonban nincs semmi garancia erre, ezért a nem EU származású gyümölcsökre nagyobb figyelmet kell fordítani.

Ízesítő és aromaanyagok: Az ízesítő- és aromaanyagok eredetük szerint három csoportba sorolhatóak: a természetes, a szintetikus „természetazonos” és a szintetikus aromák csoportjába. Nagyon kis mennyiségben adagolják a termékekhez, és soha nem fogyasztjuk ezeket önmagukban. A por alakú (nem folyadék halmazállapotú) ízesítők gyakran tartalmaznak maltodextrint vagy keményítőt vivőanyagként. Ezek a vivőanyagok alacsony gluténtartalmúak (ha egyáltalán van bennük), és az ízesítőkből is nagyon csekély mennyiséget használnak fel egy adott élelmiszer készítéséhez.

Ízfokozók: (pl. natrium-glutamat - E622) Szárított ételekben, levesporokban, mártásokban alkalmazzák. A glutamátokat cukrokból, fermantációval állítják elő, sokszor glukóz szirupból (nagyon ritkán búza-keményítőből) – és nincs mérhető glutén-tartalma.

Sűrítő- és kötőanyagok, stabilizátorok: majonézek, töltelékek, tejdesszertek, joghurtok, habok, krémtúró stb. gyártásához használják. Az E400 - 418 között növényi gumik, az E440 pektinek és az E460–466 cellulózok is ebbe a csoportba tartoznak.  Az E1400 alatti sűrítőanyagok gluténmentesek.
Az E1400–1450 közötti adalékanyagok keményítőből készülnek (ez búzakeményítő is lehet). A kukorica-, burgonya-, tápióka- vagy rizskeményítőből készült sűrítőanyagok gluténmentesek.

16 megjegyzés :

  1. Helló!
    Rólam kb 2 hónapja derült ki, hogy LÉ agyok és azóta tartom is a diétát...elméleileg...pár napja láttam valamiek a csomagolásán hogy glükóz-fruktóz szirup->búzafehérjéből...van olyan, hogy nem írják rá valamire??...légyszí' válaszoljatok fontos lenne...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Reby!
    Az egyesület honlapján található Startcsomagban ez áll: "Néha találkozni olyan sonkával és egyéb felvágottal, amin ez áll: aroma gluténnal vagy glükóz/dextróz búzából. Az ilyen termékek gluténmentesnek tekinthetők, a hatályos rendeletek szerint nem is kellene a gyártónak a glutént feltüntetnie, mert az aromák és a glükóz/dextróz gluténtartalma jóval a megengedett határérték alatt van."
    "2005 novemberétől már minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Viszont a maltodextrinre és a dextrinre vonatkozóan van az EFSA (European Food Safety Authority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által felügyelt eljárás, amelynek alapján a 2007/68/EC direktíva hatálya alól kiemelték a búzakeményítőből készült glukózszirupokat, köztük a dextrózt és a maltodextrint, valamint az árpából készült glukózszirupot, és a mezőgazdasági terményekből készült mindenféle eredetű, desztillált alkoholos il. szeszes italt. Az itt felsorolt összetevőknek nem kell megjelölni az eredetét, mivel a gluténtartalmuk minden esetben alatta van az ominózus 20 mg/kg határértéknek."

    Mindenesetre a vásárlásnál a legbiztosabb az a termék, ami a hivatalos listákon szerepel. Ha olyat veszel, ami nem listás, olyan terméket érdemes választani, amin van allergén infó (az összetevők után odaírják, hogy pl. nyomokban glutént tartalmaz vagy allergén összetevők: laktóz..).

    VálaszTörlés
  3. Köszi a segítséget! ...Egyépként csak olyant veszünk amin nincs rajta, hogy glutént tartalmazhat vagy, hogy tartalmaz.

    VálaszTörlés
  4. Dius írta...

    Helló!Segítsetek akkor a nátrium glutámat tartalmaz glutént?Elöre is köszi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Dius!

    A nátrium-glutamát gluténmentesnek számít.

    VálaszTörlés
  6. valaki mondja meg ha csak az van a gyógyszeren 1450 és a gyógyszergyártó honlapján sincs fenn milyen alapanyagú keményítő, akkor honnan tudjam szedhetem e?

    VálaszTörlés
  7. Itt éred el a legfrissebb gyógyszerlistát: http://www.ogyi.hu/dynamic/lakt_glut_benz_2010_07.xls

    Plusz infó: "A jelenleg érvénybe lévő címkézési szabálynak megfelelően a módosított keményítő fajtáját csak akkor kell feltüntetni, ha az glutént tartalmaz."

    VálaszTörlés
  8. sziasztok! Én még új vagyok, lehet, hogy hülye kérdés, de amire az van írva hogy nyomokban tartalmazhat glutént, azt meg lehet enni?

    VálaszTörlés
  9. Sajnos a diéta lényege az, hogy csak olyan termékeket együnk, ami biztos, hogy gluténmentes. Egyfelől pozitív, ha ráírják, hogy nyomokban tartalmazhat glutént, hisz ezzel segítik a mi életünket, ugyanakkor ezeket a termékeket nem tanácsos megvenni, mert pont arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyártás során előfordulhatott keresztszennyeződés. A diétában tehát arra kell törekedni, hogy csak a garantáltan gluténmentes termékeket vegyük meg.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Én még nagyon új vagyok,ha egy terméken az van,hogy tartalmazhat mogyorót diót tojást és a glutén nincs oda írva akkor az elméletileg fogyasztható?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Marcsi! Az jó, ha rá van írva, hogy mit tartalmazhat, ez az úgynevezett allergéninfó és a keresztszennyeződésre utal. Amennyiben az összetevők között sincs semmi gluténtartalmú, akkor ehető a termék.

    VálaszTörlés
  12. Ha egy kukoricaliszten, rizsliszten semmilyen információ sincs, akkor az gluténmentes?
    Nem mertem megvenni.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gilda! Jól tetted, hogy nem vetted meg. A kukorica-, rizsliszt önmagában gluténmentes, de fennáll a keresztszennyezdődés lehetősége. Éppen ezért csak akkor szabad megvenni, ha a keresztszennyeződést ki tudjuk zárni, pl. áthúzott búzakalász ikon, gluténmentes felirat vagy allergéninfó segítségével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem ezt egyébként, elvileg fel kellene tüntetni valamit erről, legalábbis ezt olvastam!
      A Herbáriában az eladó is erősen ajánlgatta, hogy nyugodtan vegyem meg, hiszen a rizsben nincs glutén. Még jó, hogy vásárlás előtt tájékozódtam, ugyanis csak kb. 1 hete derült ki, hogy diétára kell fogni a fiamat, nem vagyok még ebben gyakorlott.
      Ha egy gyümölcsjoghurton (bio) nincs erről információ, akkor mi a helyzet?
      A Tescos bio joghurtra rá van írva, hogy gluténmentes, a Sparban kaphatón szintén nincs információ. Pedig erről is azt olvastam, hogy kellene, hogy legyen...

      Törlés
  14. Segítséget szeretnék kérni abban hogy 4 éves lányom glutén allergiás és nem tudjuk milyen lekvárt, szörpöt fogyaszthat!!

    VálaszTörlés
  15. Segítséget szeretnék kérni abban hogy a felvágottak, kolbászok közül mit ehet meg egy lisztérzékeny, valamint hogy gluténmentes sütőpor hol kapható?

    VálaszTörlés