2009. 10. 25.

Spenótos rizottó


Gyakran eszünk rizst köretként, de a rizottó az rizottó. Régóta szeretném kipróbálni, most a hosszú hétvégén volt időm kísérletezni, és nem a szokásos ételeket elkészíteni. A rizottó egy olyan étel, amiből rengeteg féle létezik, és bárki kitalálhatja a saját rizottóját, de mindnek egy az alapja.
Sajnos nem volt itthon speckó rizottóhoz való rizs, de szerintem még így is nagyon fincsi lett, állítólag az Arborio nevű rizs a legjobb erre, majd legközelebb megpróbálom beszerezni..
Az alap rizottó a következőképp készül:
Egy kis olívaolajon hagymát, fokhagymát (zellerszárat) pirítunk, majd a rizst (kb. 1 bögre rizs 2 személyre elég) is hozzáadva pirítjuk egy kis ideig. Nagyon gyorsnak kell lenni, mert könnyen leég. Meglocsoljuk egy kis fehérborral (1-2 dl), és ha ez is elpárolgott (folyamatosan kell keverni), akkor mehet rá annyi alaplé, amennyi ellepi. Folyamatos kevergetés mellett a rizs szépen magába szívja a lét, így ezt egyfolytában pótolni kell. (Én most zöldséges alaplevet készítettem.) Kb. 15-20 percig a folyamatos lépótlás és kevergetés után, amikor már úgy érezzük, hogy megpuhult, levesszük a lángról és hozzáadunk egy kis vajat, és parmezán sajtot. Lehet fűszerezni sóval, borssal (attól függően, hogy az alaplé mennyire volt fűszeres, ízes), én tettem bele egy kis kakukkfüvet is.
Ez esetben én spenótos változatot készítettem, amihez fagyasztott leveles parajt használtam (Bonduelle fagyasztott leveles parajt szoktam venni). Ezt felolvasztva hozzákevertem a végén, és kicsit átmelegítettem, valamint tettem hozzá még egy kis fokhagymát. Ezután vettem le és adtam hozzá a vajat és parmezánt. Miután minden belekerült, még néhány percig lefedtem.
Néhány szem koktélparadicsomot is csináltam hozzá, ami nagyon jól kiegészítette a spenótos, parmezános ízt. Serpenyőben nagyon pici olívaolajon szinte csak átmelegítettem, sóval és kakukkfűvel megszórva.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése