2016. 08. 17.

GLUTÉNMENTES LISZTEK

1. CSICSERIBORSÓ LISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
A csicseriborsónak magas a rost- és fehérjetartalma, míg alacsony a zsírtartalma és glikémiás indexe, így kedvező a vegetáriánus étkezésben és a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások diétájában. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is (pl. B-vitamin, vas, folsav, magnézium).
Lisztjét otthon is elkészíthetjük szárított csicseriborsóból. Használhatjuk sűrítésre vagy más lisztekkel keverve kenyeret, lepényt, kekszet, palacsintát is süthetünk belőle.



2. KÖLESLISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
A köles szintén kedvező a vércukorszintre, valamint lúgosító, immunerősítő, gyulladás- és koleszterincsökkentő hatással is bír. Jót tesz a hajnak, körmöknek és fogaknak is. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban (pl. B-vitamin, vas, mangán, magnézium, kálium) és magas a rosttartalma. Édeskés íze miatt csökkenthető a sütemények cukortartalma.
Lisztjéből készíthetünk kenyereket, palacsintákat, süteményeket.

3. QUINOA LISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
A quinoa is gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban (pl. B, C, E-vitamin, cink, folsav, vas, magnézium, kálcium, kálium, mangán), könnyen emészthető és  magas a fehérje-, rosttartalma, így kedvező a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára. Lúgosító hatása miatt a reflux betegség esetén is hasznos.
Könnyedén készíthetünk otthon is belőle lisztet. (Sütőben picit meg kell pirítani, majd ledarálni.) Dióra emlékeztető íze miatt leginkább sütemények, palacsinták tésztájába érdemes használni, leginkább más lisztekkel keverve.

4. RIZSLISZT (FEHÉR RIZSBŐL)
Önmagában panírozáshoz, sűrítéshez vagy palacsintatésztás bundázáshoz nagyon jó. Más lisztekkel keverbe pedig palacsinták, sütemények, lepények, kenyerek tésztájához használhatjuk.
Nagy előnye, hogy rizsliszttel való sütésnél elhagyható a tojás.

5. RIZSLISZT (BARNA RIZSBŐL) - (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
A fehérrizshez hasonlóan alkalmazható. Nagy különbség a kettő között, hogy a barnarizsnek jóval magasabb a rosttartalma, így cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak ezt érdemes használni. Remek sütemények, piskóták tészájához.

6. CIROKLISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
Enyhe ízű, magas antioxidáns tartalmú liszt, amit sütemények, torták, kenyerek, palacsinták tészájához használhatunk.

7. AMARÁNTLISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
Fehérjében gazdag alapanyag, ami jó lehet sűrítéshez, kenyerek, palacsinták készítéséhez.

8. HAJDINALISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
Kissé kesernyés íze van. Tészták, palacsinták készítésénél alkalmazhatjuk.

9. KUKORICALISZT (GLUTÉNMENTES TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT)
Készíthetsz belőle kekszet, tortillát vagy kukoricakenyeret. Sütemények tésztájához nem ajánlott egy az egyben használni, mert nagyon száraz, töredezős lesz.

10. KÓKUSZLISZT
Jellegzetes íze miatt leginkább palacsinták, sütemények, gofri sütésénél alkalmazhatjuk. Édes mártások, szószok sűrítésére is alkalmas. (A kókuszliszthez tanácsos több folyadékot használni.)

11. MANDULALISZT
Tulajdonképp apróra őrült mandula, aminek alacsony a szénhidráttartalma, míg gazdag fehérjében és esszenciális zsírsavakban. Nagyon jó süteményekhez, palacsintákhoz, kekszekhez. (Javasolt több tojást használni.)

12. MOGYORÓLISZT
Alacsony szénhidráttartalmú alapanyag, mely gazdag rostban és fehérjében. Otthon is elkészíthető (a mogyoró ledarálásával). Érdemes más lisztekkel (pl. tápióka) keverni. Süteményeket, palacsintákat, kekszeket készíthetünk belőle.

13. CHIA MAG LISZT
Alacsony a szénhidráttartalma és gazdag ásványi anyagokban, omega zsírsavakban, antioxidánsokban, rostokban, így kedvező hatású a lisztérzékenyek, cukorbetegek, inzulinrezisztenciások étkezésében. Elkészíthetjük otthon is (a chia mag ledarálásával). Használhatjuk sütemények, palacsinták, kenyerek készítéséhez. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése