2014. 01. 14.

UTAZÁSI TIPPEK LISZTÉRZÉKENYEKNEK

Találtam egy weboldalt, ami nagy segítség lehet az utazni vágyó lisztérzékeny emberek számára: Glutenfree Roads.com
A főoldalon rá lehet keresni az úticélra (város, irányítószám alapján) és megjeleníti azokat a boltokat, éttermeket, szállásokat, ahol gluténmentes ellátást kaphatunk vagy gluténmentes termékeket vásárolhatunk.
A "Travel Gluten-free" menüpontban tippeket, információkat találhattok. Mivel ez magyarul nem elérhető, gondoltam nyújtok egy kis segítséget és közvetítem a leírtakat...

1. A legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy pontosan mit ehetsz és mit nem. (Az újdonsült lisztérzékenyeknek talán egyszerűbb, ha készítenek egy listát a tiltott gabonákról, termékcsoportokról.)

2. Néhány alapvető gluténmentes ételt mindenképp vigyél magaddal, főként az első napokra, hogy ne azzal menjen el az időd, hogy ezek után kutakodsz. Példának okáért gluténmentes kenyér, zsemle vagy kifli, konzervételek, készen kapható kekszek, rágcsák... Érdemes olyan kenyérfélét vinni, amit nem kell felmelegíteni, pirítani vagy sütni, hogy elkerülhesd az esetleges keresztszennyeződést.

3. Ha repülsz vagy hajóra szállsz, érdemes előre jelezni az igényt gluténmentes étkezésre. (Már egyre több társaságnál van lehetőség gluténmentes ételt kérni, de van, hogy csak akkor tudják teljesíteni, ha előre jelezték az igényt, pl. a jegyvásárlásnál...)

4. Sokat segíthetnek a sorstársak által írt blogok és fórumok. Érdemes utazás előtt utánanézni neten, hogy az adott szállodával vagy étteremmel kapcsolatban mások mit tapasztaltak.

5. Ha ellátogatsz egy étterembe, érdemes előzőleg telefonon érdeklődni, hogy biztosan lesz-e gluténmentes étel.

6. Az éttermekben próbálj magával a séffel, főszakáccsal beszélni (a pincérek nem biztos, hogy ismerik a problémakört és hajlamosak félvállról venni a komolyságát). Ha máshogy nem megy, vidd el magaddal a kiskártyát, amit az adott nyelven kinyomtattál. (Ezt letöltheted az Egyesület oldalán vagy itt is megtalálod: Utazási tippek

A kártya szövege angolul:
"I have celiac disease and must maintain a strict gluten-free diet. Due to this, I may not eat any food that contains even the smallest amount/trace of wheat, rye, barley, oats, spelt and unripe spelt grain and/or products manufactured from this such as bread crumbs, soup noodles, etc. 
Can you point out dishes suitable for me from your menu, or prepare my dish glutenfree (e.g., by omitting sauces containing flour or by preparing items without breading or flour)? You can use as suitable replacements for me types of cereals/starches such as corn, rice, millet, potato starch or buckwheat. Thank you very much for your efforts!"


Gluténmentes étttermek, üzletek Amszterdamban »

Gluténmentes élelmiszerek Londonban »

1 megjegyzés :

  1. Glutén mentes étrendűek és hozzátartozóiknak szervezzük a nyaralását Horvátországban Prvic szigeten 2-4-6-8 fős apartmanokban várjuk a nyaralni vágyókat.
    Június 30-július 7-ig 4 fős apartmanban félpanziós ellátással 200€/fő/7 éj. Gyermekeknek 20% kedvezmény
    Július 21-28 8-10 fős közvetlen tengerparti házban szállás félapanzióval 250€/fő/ 7éj Gyerekeknek 20% kedvezmény.
    Helyszínen fizetendő:Idegenfrogalmi adó: 1,5€/fő/nap, őrzött parkoló:3€/nap/autó, átkelés a szigetre vízi taxival: 250€ oda-vissza 4-6 főnek

    VálaszTörlés