2009. 10. 25.

Narancsos almalekvár


Tavaly elhatároztuk, hogy saját készítésű ajándékot kap mindenki karácsonyra. Ahogy ötleteket keresgéltem, rátaláltam a "karácsony ízű" lekvárra, ami annyira bevált, hogy most hétvégén megismételtük saját részre is, mert tavaly nekünk már nem annyira jutott. :)
Ahogy korábban említettem, ezt a receptet a lilahangya.blogspot.com-on találtam, ahol sok más érdekes recept is olvasható.
Sosem gondoltam, hogy valaha is lekvárt fogok főzni, főként ilyen fiatalon :), de ez egy olyan recept, ami még a mai rohanó világban is bevállalható, egyszerű és nagyon finom az eredmény. Az egész mindössze max. 2 órát vesz igénybe.
A legmacerásabb része az, hogy rengeteg almát kell pucolni, magozni, majd apró darabokra vagdosni (kb. 1,5 kg). Ezt egy nagy lábosba téve, meglocsoltam 1 citrom és 2 narancs levével, valamint belekerült a narancsok héja is reszelve. Az egészet feltettem főni, és amikor már levet eresztett, beletettem a mézet (4 evőkanál) és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió). 1 órát hagytam így főni, majd belekerült a cukor (20-30 dkg), amivel még fél órát rotyogott. Ezután belekanalaztam üvegcsékbe, és hagytam kihűlni. A kisüveg bekerült a hűtőbe, és már meg is kezdtük, a másik ment a "kamrába".
Semmi tartósítószer, semmi glutén. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése