2009. 10. 20.

Húsleves és főtt hús krumplival, paradicsommártással

Ezt az ételt "kedvenc" anyósomnál ettem életemben először, nálunk ez nem volt ismert, pedig mennyire remek és praktikus ebéd. :)
Az ember megfőzi a levest, mint máskor, a lényege, hogy jó sok hús legyen benne, minél többféle. Mi legutóbb pulykaszárnyból, pulykanyakból készítettük, de az is nagyon jó, ha a csirke mindenféle részeit tesszük bele.
A leves: hagymát pirítunk, majd ebben a húst is kicsit megpirítjuk, és így öntjük fel vízzel. Só, bors és ételízesítő (pl. a Házi Piros Paprika Kft. Vito ételízesítője, illetve a Szegedi Paprika Boszorkány ételízesítője) kerül bele és már az elején bele szoktunk tenni egész fej hagymákat, illetve azokat a zöldségeket, amiket sokáig kell főzni. Időközben, amikor már a hús puhul, jöhet bele a többi zöldség, majd a végén a tészta (én a Tóthék tésztáját szoktam használni, amiből van kifejezetten levesbe való.) Minél többféle hús, és zöldség van benne, annál ízletesebb a leves.
Amikor megfőtt a leves, a főtt húsikat kiszedjük belőle (persze a leveshez is hagyhatunk egy kicsit). A húsikat pedig felhasználjuk a 2. fogáshoz. Ehhez szükség van még főtt krumplira, mi héjában főtt egész krumplit szoktunk készíteni hozzá. A másik, amire szükség van a mártás. Ami a legjobb, hogy bármilyen mártás készíthető hozzá, anyósom pl. szokott paradicsomot és egresmártást is csinálni egyszerre, hogy mindenki kedve szerint válogathasson.
A paradicsommártás a paradicsomleveshez hasonlóan készül, talán kicsit sűrűbbre kell csinálni. (Rántást készítünk pl. kukoricaliszttel és pici olajjal, ezt felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk a sót, cukrot. 1 l paradicsomléhez kb 2-3 evőkanál cukrot lehet használni. A paradicsomon kívül tehetünk bele egész hagymát, petrezselymet és zellert/zellerlevelet apróra vágva.)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése