2009. 08. 07.

Gluténmentes kenyérsütés

A diéta elkezdésekor az alapvető problémát a kenyérsütés jelenti. A fórumok alapján nagyon sok lisztérzékenynek van ebből gondja, és többféle módszert kipróbálva kudarcot vallanak, majd inkább megveszik a drágábbnál drágább kenyereket, zsemléket.
Nem tudom, ki hogy van vele, de pl. 800 Ft-ot kiadni 4 db pici zsemléért, nem annyira motiváló, sőt..
Mi már a legelejétől kezdve bevállaltuk a kenyérsütést otthon. Kipróbáltuk a kukoricakenyeret pl., ami nagyon finom, de sajnos a kukoricaliszt miatt szétesős, omlós, így nagyon nehéz belőle szendvicset készíteni.
Amikor mi elkezdtük a diétát, még nem volt olyan sok kenyérpor, így sokáig egy recept alapján sütöttük a kenyeret, kenyérsütőgépben. (Ez Femini kenyérpor, Mantler liszt és Coelipan liszt keverékéből állt.) Ez már sokkal ehetőbb forma volt, de még mindig nem az igazi.
Elég sokáig kenyérsütőgépet használtunk, de engem nagyon zavart, hogy a keverőlapát miatt a kenyér fele kb. ehetetlen volt, mert a lyukas, szétesős kenyérből igen nehéz szendvicset csinálni.
Most már jó ideje inkább sütőben készítjük, így a teljes kenyérhosszból szép szeleteket lehet vágni. Ráadásul a receptet is lecseréltük, jelenleg a Mester család kenyérporát használom, ami szerintem még a legfinomabb. Ehhez nem is kell mást fajta liszt vagy por, csak össze kell keverni tojással, élesztővel, cukorral, olajjal és vízzel. Kb. fél órát pihentetem és mehet a sütőbe 35 percre.
Szerintem ez nem annyira macerás, mint gondolná az ember, bő 1 óra alatt meg is van. Igaz, sütés után kell legalább fél óra-óra, mire ha nagyon éhesek vagyunk, gyorsan levágható 1-2 szelet. Nekem egy ilyen kenyér 3-4 napig elvan, és ezek nem romlanak meg, vagy száradnak annyira ki, mint a búzalisztes kenyerek, amik másnap már annyira nem finomak. Nyilván nem annyira puha, és ropogós, de pl. bundás kenyérnek is jól elkészíthető, illetve én pirítani is szoktam (pl. fokhagymával serpenyőben nagyon fincsi). Amikor már látom pl. reggel, hogy már csak vacsira marad két szelet, akkor délután kenyérsütés a program, hogy másnap reggelre legyen. Ezt sajna mindig figyelni kell, mert ha nincs otthon tartalék, nem mindig tud az ember mihez kapni. Én például régen is nagyon imádtam a kenyereket, péksüteményeket és szívesebben eszem reggel és este kenyeret, mint meleg ételt. Nekem ebédnél bőven elég a főtt étel.
Ha megsütöttem és még viszonylag sok van, de elutazunk hétvégére vagy hosszabb távra, le szoktam fagyasztani. Előre leszeletelem és 2-2 szeletet alufóliába csomagolva beteszem a fagyasztóba. Így amikor haza érek, nincs az, hogy nem tudok mit enni, gyorsan beteszem a mikróba, és néhány perc alatt puhára olvasztom/melegítem.

53 megjegyzés :

  1. Én is elkészítettem a Mester család kenyérporából a kenyeret, finom lett. Ha viszont adtam hozzá még 1-1 evőkanál rizslisztet illetve burgonyakeményítőt és 2 evőkanál tejfölt, finomabb lett. (Majdnem 1 órát sütöttem!)

    VálaszTörlés
  2. Ez jó ötlet, én amúgy is szeretem a tejfölt tejföllel :)
    Korábban én még hagymával is próbálkoztam. Nagyon fincsi hagymás kenyér lesz, ha apróra vágott lilahagymákat teszünk a kenyértésztába.

    VálaszTörlés
  3. Most sütnék először ilyen kenyeret. Milyen sütőformát érdemes beszerezni hozzá?

    VálaszTörlés
  4. Nekem pl. ilyenem van most: http://www.konyhatizezercikk.hu/images/szilikon_gyumikenyer.jpg , de lehet pl. teflonos változatban kapni hasonlót: http://www.ikea.com/PIAimages/0091181_PE226473_S4.JPG
    A szilikonos nekem nagyon bevált, könnyen kimosható..

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a segítséget, kipróbálom. Hány dkg kenyérpor szükséges ehhez a méretű sütőformához (a szilikonoshoz)?

    VálaszTörlés
  6. Ehhez a szilikonos formához a 250 g-os csomag a jó. (Én általában az 500 g-osból vásárolok be többet, és mindig megfelelezem a zacsikat.)

    VálaszTörlés
  7. Szia Tymo! Ági vagyok, nemrég lettem LÉ. Lenne egy technikai kérdésem. Sütnék otthon kenyeret, de nincs konyhai mérlegem, csak ilyen "becsíkozott" mérce, egy edényen belül be van jelölve érték külön a lisztnek, a cukornak, és a víznek. Vettem egy egykilós GM kenyérport, de hamar rájöttem, hogy a GM-ből 10 deka, az baromira nem ott van a mércén, mint a finomlisztből 10 dkg. Nem tudod véletlenül a "váltószámot"? Vagy csíkszámot, vagy mittudomén hogy hívjam...? :o) Merthogy tegnap exhas mértem ki, és abból sütöttem meg a kenyeret, hát na, nem volt rossz, de szerintem sok volt a por... Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Ági!
    Azt hiszem most kifogtál rajtam, én erről még nem hallottam és nem tapasztaltam ilyen különbséget. Habár már nagyon rég volt a kezem ügyében gluténos liszt, én a recepteket simán úgy szoktam használni, hogy egy az egyben behelyettesítem a búzalisztet pl. Coelipan-nal.
    A kenyérnél más a helyzet, a gluténmentes kenyér sokaknak problémát okoz. Mi is próbáltunk többféle receptet, de nekem a Mester család kenyérpora vált be. A gluténmentes kenyérporokhoz általában pontos recept is van, a Mester családnál csak tojást, élesztőt, cukrot, olajat és vizet kell hozzáadni, kikeverni, állni hagyni majd megsütni. Nem tudom milyen port vettél, de ezekkel általában nem szokott gond lenni. Megint más, ha pl. lisztkeverékekből süt az ember, de sokkal egyszerűbb a kenyérporokat használni.
    A Mester család kenyérporából lehet kapni 250 g-os zacsikat, azt nem is kell mérni, abból tudsz sütni egy adag kenyeret, érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
  9. Szia Tymo, Ági vagyok, köszi, akkor majd kipróbálom a 250 g-ost, az a biztos. :o) Viszont közben eszembe jutott még egy kérdés: most akkor kovászos uborkát sem lehet ennem? Mert azt biztos nem bírom ki...

    VálaszTörlés
  10. Sajnos a kovászos uborka csak akkor ehető, ha a mi kenyerünket tették bele, vagy esetleg kenyér helyett krumplit (ilyet is olvastam már).
    Így ezt sajna saját magunknak kell készíteni, vagy ha a családban szokott valaki eltenni, vinni neki gluténmentes kenyeret és megkérni, hogy 1-2 üveggel ilyet is csináljon.

    VálaszTörlés
  11. Szia Tymo, igen, közben rájöttem, merthogy elég csehül voltam hétvégén... Mondjuk megettem kábé egy kilót. A másik csalódás a kínai rizstészta volt. Ettem egy kis adagot, és estére teljesen rosszul lettem tőle. :o( Mondjuk nem otthon csináltam, hanem vettem kínaistól. Viszont az uborkát majd megoldom "saját" kenyérből, és akkor legalább azt ehetem majd. :o) Ja, és hétvégén megcsináltam életem első gluténmentes tésztáját, éshát a kenyér után nem sok jóra számítottam, ennek ellenére meglepően finom volt! Úgyhogy már ki is békültem ezzel a betegségemmel. Most, hogy a tészta mehet...! :o)))

    VálaszTörlés
  12. Szia Tymo!
    Hát én is,mint friss LÉ,próbálkozom a kenyérsütéssel...eddig 3 ból 3-at dobtam ki.. :)
    Legutóbb azt próbáltam amit te is(Mester kenyérpor),de valami nem volt jó,olvastam,hogy te olajat is teszel bele,de mennyit? Nekem a kenyér lapos lett nem sült meg belül,szóval tulajdonképpen ehetetlen lett.Az íze viszont még így sem volt rossz,a héját megkóstoltam.Van kenyérsütőm is,de ezt most rendes sütőben csináltam meg.Be is dobálhatnám a kenyérsütőbe?Itt van valami trükkje? Tudnál segíteni? Erika

    VálaszTörlés
  13. Kedves Erika!
    Nekem a Mester kenyérporral még nem volt bajom, bár néha nálam is előfordul, hogy nem annyira jön fel. Ez sok mindentől függ, pl. az élesztő minőségétől, a környezet hőmérsékletétől... Amire érdemes figyelni: langyos vízzel kell elkeverni a tésztát, és az élesztőhöz cukor szükséges. (Én száraz élesztőt használok.) Olajból 2 ek-nyit szoktam hozzátenni, de akkor sincs baj, ha kihagyod. Meleg helyen kb. 25-30 percig pihentetem és 35 percig sütöm 200 fokon. Ennyi idő alatt meg kell sülnie, belül is.
    Frissen a legfinomabb, amikor kiveszed a sütőből és pihen kicsit (míg lehűl). Olyankor a héja ropogós, a kenyér maga pedig puha és meleg. Ebben a fázisban hasonlít leginkább a friss búzalisztes kenyérre.
    Remélem a 4. próbálkozásnál sikerrel jársz! Ha bármiben tudok segíteni, akár email-ben is beszélhetünk.

    VálaszTörlés
  14. Szia Tymo!
    Pontosan miből mekkora mennyiségeket teszel a Mester Családos kenyérporhoz?
    Én most kezdeném el a sütögetést, mert most lettem LÉ.Próbálom összegyűjteni a mások által bevált recepteket.Segítenél nekem ezzel a bevált kenyér recepttel?
    Köszönöm előre is!!!
    Rózsa

    VálaszTörlés
  15. Kedves Rózsa!

    A csomagoláson levő mennyiségek és összetevők alapján szoktam elkészíteni a kenyeret.
    Most viszont, ahogy a horvát gluténmentes ellátásban tapasztaltam, pl. a glutenix kenyérporból még jobb kenyereket lehet sütni, így azt is javasolnám kipróblásra. (Itt is a csomagoláson írtak alapján lehet a tésztát elkészíteni.)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Tymo!
    Köszönöm a jó tanácsot!feltétlenül kipróbálom az is!Remélem sikerülni fog!
    Üdv:
    Rózsa

    VálaszTörlés
  17. Ne haragudj, hogy ilyet mondok, de nem bírom megenni ezt a Mester család kenyérporból készült kenyeret. Olyan csípős szaga van, még az orrom is befogtam már de nem segített semmit. A kisfiamnak is sebes lett az ajka tőle. (undor) Mi van benne ami azt a jellegzetes ízt adja? Elárulnád a kukoricakenyér recepted? Nem bánnám ha szét is esik, csak ne lenne az az íz... (sajnos bevásároltunk 15 kg-t ebből a lisztből Debrecenbe, mert minálunk -Kolozsvár- csak ennek az árnak dupláján kapunk lisztet)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Anna!
    Ha a Mester család nálad nem jön be, nagyon tudom ajánlani a Glutenix termékcsaládot. Azt is mindenképp javaslom, ha még csak most tanulod a dolgokat, eleinte nem érdemes vmiből nagy mennyiséget venni, hanem ki kell próbálni mindenfélét és kitapasztalni, hogy mi az, ami saját ízlésvilágotoknak megfelelő. A TAC-ban pl. pont ezért szoktak kitenni kóstolókat, hogy mielőtt megveszed, meg tudd, hogy egyáltalán ízlik-e, hisz ez nem egy hagyományos vásárlás..
    A Glutenixből már olyan kenyeret lehet sütni, ami nagyon hasonló a búzás kenyerekhez és van belőle fehér-, barna-, és magoskenyér keverék is..

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok Zsuzsa vagyok!

    Én mostanában új kenyeret sütök ,de gépben.
    Beiker lisztből már legalább 100 kenyeret sütöttem és midegyik nagyon jól sikerült.Próbálkoztam hagymát,sajtot beletenni és nagyon finomak lettek.Ajánlom minden LÉ-nek.

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok Mónika vagyok!
    Én is a Glutenix kenyérport használom évek óta, annak is a fehér kenyérporát, és le nem cserélném semmire mert isteni finom kenyeret lehet vele csinálni!!!És ehhez nem kell sok hozzávaló, csak élesztő, víz, só. Sőt nokedlit, levesbe való tésztát is lehet vele csinálni, mondjuk én nem csináltam még, de a nagynéném kitűnően ért hozzá.
    Most vettünk egy ETA Siesta kenyérsütőgépet még a magamfajta liszttel még nem próbáltam, tud valaki receptet ehhez a kenyérsütőhöz?

    VálaszTörlés
  21. Szia Mónika!

    Zsuzsa vagyok szeretnék érdeklődni,hogy miből mennyit teszel egy kenyérhez?Az is érdekelne,hogy sütőben sütöd-e?
    Ha nem gond leírnád nekem a receptet erre az oldalra.

    Előre is köszi!!

    VálaszTörlés
  22. Szia Zsuzsa!

    Monika vagyok!
    1 csomag glutenix fehérkenyérporhoz 5 mokkáskanál sót rakok. Fél csomag friss élesztőt 5 mokkáskanál cukorral 500ml jó langyos vízzel felfuttatok. A sütőt előmelegítem nagy hőfokon. Ha megkelt az élesztős víz, belerakom a kenyérporhoz, és én kézi habverővel, de lehet gépivel összekutyulom. majd a formába aminek teflonosnak kell lennie beleöntöm. A formába tegyél egy pici olajat előtte, pici kell nagyon. Aztán ruhával leszoktam takarni, és ha megkelt, tehát a formából ne fusson ki egyújnyira maradjon el a peremétől, berakom a sütőbe, alacsony hőfokon, legalább 5-10 percig, addig fel fog emelkedni gyönyörűen, és a teteje olyan bevonatos lesz, ekkor kell nagy hőfokra venni ésinnen már sülni fog, akkor jó, ha a teteje szép barnás!! És nagyon finom, rácsra kirakom egész napra utána lehet enni, nem törik, nem morzsikálódik, utána becsomagolom papírba és egy szatyorba rakom, ezzel együtt hűtőbe rakom.

    VálaszTörlés
  23. Szia Mónika!!

    Zsuzsa vagyok!
    Nagyon köszönöm a receptet,minden képpen kifogom próbálni.Már annyi féle kenyeret sütöttem,de valahogy még eddig csak a Beiker lisztből készült kenyér sikerült.Azzal csak annyi a probléma,hogy Miskolcon nem lehet kapni és nagyon körülményes a beszerzése.Na és persze nem is olcsó.
    Köszi mégegyszer!
    Szia!

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!Én most tudtam meg hogy LÉ.vagyok és Glutenix kenyérporral sütöttem kenyeret a kenyér állaga tökéletes volt de az íze borzasztó segítsetek légyszi ,a jó állag mellé jó ízt is kapjak ,mert mintha vízbe áztatott darát ettem volna.Az a kukorica lisztes dolog engem is érdekelne köszi előre is.

    VálaszTörlés
  25. Nagyon érdekes és tanulságos, amit írtatok itt az oldalon! Nekem IBS szindrómám van, vagyis állandó a bélproblémám és most sokat híztam. Ez a gluténmentes táplálkozás, ill. liszt, ugyanúgy hízlal, mint a búzalisztből készül pékárúk?
    Köszönöm előre is!
    Irén.

    VálaszTörlés
  26. Nagyon jó az oldal, most fedeztem fel. Én is a kenyérrel bajlódok legtöbbett már három éve, amióta kiderült hogy LÉ vagyok. Épp azon gondolkoztam hogy lehetne csak kukorica lisztből valami ehető kenyeret sütni. Ugyanis a kész kenyérliszt keverékek tele vannak adalék anyaggal amik nekem nem túl szimpatikusak. Ha tud valaki ilyen receptet nagyon megköszönném a segitséget.

    VálaszTörlés
  27. Sziasztok.Nekem a 6 eves kislanyom Gm erzekeny.Amig nem volt kenyersutom addog vettem de mar csak sutoma kenyeret neki.\sokkal finomabb es nem izetlen.nagyon szereti.Az anyukam is csinalt otthon kenyer sutobe a kilsnayomnak kenyeret de az olyan gimis volt.nem tudom,hogy mi lehetett a hiba akkor.De szerencsere nekem nem az.

    VálaszTörlés
  28. Szia Gyongyi.Hat igen sok adalekanyag van benne.Ena kenyerbe teszek egy kis gumi port.Az a allagan sokat segit.Probald ki.Vagy probalj mas receptet ki csak kukorica lisztbol.Valamelyik recept csak sikerul.Mondjuk en a Glutemix alfamixet,Bartaba lisztet hasznalom.nagyon meg vagyok elegedve vele.csak kukorica lisztbol meg nem csinaltam.Az a gumi por,amit irtam az kimondottan gm suteshez valo,kenyer illetve sutikhez.nekem bevalt.En nem tudom,hogy magyarorszagon van -e ilyen,szerintem van,mert itt Angliaba vettem.Sok sikert esha van kedved ,akkor irjal erre az email cimre:kopcsenyi123@googlemail.com
    Udv:Angliabol

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok.Én másfél hónapja vagyok lisztérzékeny,és szeretném a segítségeteket,tanácsotokat kérni!BEIKER lisztből szeretnék kenyeret sütni,de eddig még sikertelenül!Ha lenne valakinek jól bevált receptje,azt nagyon szépen megköszönném!Üdv:Enikő

    VálaszTörlés
  30. Sziasztok!én most lettem LÉ kenyérsütőgépet is vettem, de egyik recept sem vált be én kukorica liszttel próbálkoztam, ahhoz esetleg valami jó receptet nem tudnátok nekem küldeni??!! Előre is köszönöm :Nóri

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok Bea vagyok! Én is nemrég lettem LÉ, de sajnos ehhez társul élesztő allergia is. Tudna nekem valaki tanácsot adni, hogyan készíthetnék házilag gluténmentes és élesztőmentes kenyeret?

    VálaszTörlés
  32. Sziasztok, Edit vagyok.
    Én is örülnék többféle receptnek, mert háromból három kenyeret dobtam ki.
    Segítsetek légyszi, mert nagyon hiányzik az életemből a finom, illatos kenyér. Bár ahogy több helyen olvastam, a GM kenyér nem erről híres, de próba-cseresznye.

    VálaszTörlés
  33. Kedves Tymo!

    Kenyérsütőben Glutenix lisztből hogyan süssünk
    kenyeret léci írd le a technikát és a mennyiségi arányokat előre kösz.

    VálaszTörlés
  34. Sziasztok !
    Én már régóta LÉ-érzékeny vagyok egyetlen egy kenyerem se sikerült .Elég drága dolog ahoz ,hogy kisérletezzek.Bár egyszer a shar-mix-ből (bocsi ha nem jól írtam ) sikerült de az meg élesztő ízű lett . Ha valakinek lenne tuti recept akkor azt köszönöm előre is .
    Üdv: Tündi
    nekem tuti linzer receptem van isteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heli!
      Kérlek küld el a linzer receptedet ha lehet.
      Én is szeretném megsütni. Üdv: Erzsi

      Törlés
  35. Sziasztok!Erzsi vagyok.
    Nekem a férjem LÉ,és neki sütök kenyeret. Hol sikerül, hol nem. Néha nagyon elkeseredek mert nagyon "kenyeres" a férjem. Kenyér nélkül el sem tudja képzelni az étkezéseket.
    Nekem a glutenix alfa mix és a schar mix b keverék vált be a legjobban. Igaz néha nem sikerül tökéletesre.

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok, Csilla vagyok.

    Én schar mix B-ből sütöttem életem első gluténmentes kenyerét, és várakozáson felüli volt. A titka szerintem az, hogy tettem hozzá pattogtatott amarántot. Szerencsém lehetett, mert 5 perc után találtam a neten ezt a receptet, nem is keresgéltem tovább. 30 dkg mixhez tettem 5-6 evőkanál amarántot, 15 g friss élesztőt, 4 ek. olajat, 4 dl langyos vizet és 3 tk sót. Az utóbbi kenyereinkhez tettem fűszereket, fokhagymát. Azért annyira nem jön be, ezért most kukorica kenyér receptre vadászok...

    VálaszTörlés
  37. Sziasztok,

    férjem pár hónapja kitalálta, hogy paleózik, én, mivel szoptatok, úgy döntöttem, hogy csak gluténmentesen próbálok enni. A következő kenyeret sütöttem, teljesen élvezhető állagú és ízű lett, igaz, csak egyszer sütöttem meg, mert aztán mégsem folytattuk a diétát. Bocs, hogy idepofátlankodtam nem gluténérzékeny létemre, de ajánlom kipróbálásra.

    15 dkg kukoricaliszt
    15 dkg hajdinaliszt
    10 dkg kölesliszt
    10 dkg burgonyakeményítő
    2 tojás
    3 ek lenmag
    1 sütőpor
    1 kk só
    1 kk cukor
    2 ek olaj

    A lenmagot beáztattam előtte pár órával (egy pohár a lenmaggal meg a vízzel), akkor olyan tojásfehérjeszerű ragacsos anyagot ereszt. Ez lett a kötőanyag, amitől nem morzsálódott (gondolom).
    Gépben sütöttem, gyors programon, de tudom, hogy ez nem volt jó ötlet, mert amikor kivettem és beleszúrtam hurkapálcát, ragacsos volt, ezért még a rendes sütőben 35 percig rásütöttem ( a gép 55 percig süt, dehát ki tudja, az hogy aránylik a rendes sütős időhöz).
    Folyós volt a tészta, mondjuk gyümölcskenyér formában meg lehetne sütni az elejétől fogva rendes sütőben, félórás kelesztés után.

    VálaszTörlés
  38. Sziasztok! Most lettem lisztérzékeny, a kenyérsütés nem az igazi, ízre finom lenne, de olyan kemény a külső része, mint a beton.
    Tudja valaki hogy légkeveréssel, vagy csak simán kell sütni?

    VálaszTörlés
  39. Sziasztok!

    Zsuzsa vagyok, egy éve LÉ.Többféle kenyér receptet kipróbáltam,kukoricalisztből, de egyik sem volt igazán jó.Az állaga általában rémes, az íze még inkább. Szükségem lenne egy olyan receptre- kukoricalisztből- ami beválik.Tudok ajánlani egy jó receptet a Barbara lisztkeverékből, kenyér és kelt tészták előállításához.
    500g Barbara liszt
    2 krumpli
    1 kk só
    élesztő
    1 kk olaj
    fél liter víz

    Ezt kenyérsütő gépbe berakni normál programon.Nekem bevált, a kenyér finom lett és az állaga is jó.

    VálaszTörlés
  40. Sziasztok, Laura vagyok es csak 2 hete derult ki h liszterzekeny vagyok, 29 evesen. Sutoben szeretnek sutni en is kenyeret magamnak de nagy dilemmaban vagyok a receptekben irt lisztek markaival. Ahany receptet talaltam a tobbi hozzaszolotol, mindegyik ilyen-olyan markaju lisztet hasznalt. A baj ott kezdodik h en Romaniaban elek es itt nem hinnem hogy lehet talalni olyan markaju liszteket. Ilyen esetben mi tevo legyek? Egy gyogynoveny uzletben talaltam glutenix nevu lisztet, alfamix alnevvel - ez jo? Az egyik hozzaszolo irta h nala a L.E. tarsult a pszoriaziszal ezert nem hasznalhat elesztot a kenyer keszitesnel. Nekem is meg van ez a tarsulas sajnos es valoszinu h nekem sem szabad akkor. A megadott receptekben lehet helyettesiteni az elesztot sutoporral es ha igen, milyen mennyiseggel vagy talan jobb a szodabikarbona?
    Egyik hozzaszolo nem tudta a tobbi liszt mennyiseget amivel helyettesiteni lehet a buzalisztet.
    En a neten talaltam valamit, talan segit neki ha leirom:
    100g buzaliszt helyettesitheto:100g kukoricalisztel
    95g finom kukoricadaraval
    90g rizsliszttel
    75g durva kukoricadaraval.
    Szivesen varok barmilyen jotanacsot es elore is koszonom szepen!

    VálaszTörlés
  41. Sziasztok!

    Már elég régóta sütöm a kenyeret, egyre jobb és jobb lesz. Továbbléptem a kenyérsütőgép szintjéről a sütőben sültre - persze ehhez az kellett, hogy megtaláljam a tökéletes kenyérport - és egy csomó ideig tökéletes kenyereket készítettem. De most az utóbbi időben valamiért nem lesz jó, pedig a receptet nagyon pontosan tartom. A közepén egy hatalmas luk keletkezik. Ez miért van? Sok élesztőt teszek bele? Vagy kevés vizet? Vagy kevés ideig élesztem? Azt észrevettem, hogy a kelesztés után, a sütés első 20 percében nagyon megindul felfelé a kenyér, akkor szakadhat szét a közepe. (50 percig kelesztem 50 C°-on, majd 1:30 -ig 190 C°-on sütöm.)
    Tanácsot tudnátok adni?

    VálaszTörlés
  42. Köszöntök mindenkit!
    Én is lisztérzékeny vagyok, 7 éve tudok róla. Több kenyérlisztet próbáltam használni a sütéshez, de a legjobban a Beiker lisztkeverék vált be. Először egy deci langyos vízben felfuttatok fél csomag élesztőt. Fél kg Beiker lisztkeverék + 4 ek. burgonyapehely + 2 teáskanál Fiber Husk adalékanyag + 4 ek. étolaj + só, majd a felfuttatott élesztő + még 4 dl langyos víz kerül bele. Ezt dagasztógéppel jól kikeverem, olajozott formába teszem és kelesztem. Kb. fél óra,vagy még kevesebb idő alatt kétszeresére nő, akkor teszem az előmelegített sütőbe. (gázsütő: 3-as fokozat, 200 fokon)
    Sütés előtt megkenem a tetejét étolajjal, és villával megszurkálom. 45-50 perc a sütési ideje. A hozzávalókat Budapesten, a Táplálékallergia Centrumban (Váci utca és Vág utca sarka)vásárolom. Ott kaptam receptet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még az előzőhöz visszatérve elfelejtettem, hogy időnként nálam is megvolt az a bizonyos lyuk, de a sütőbe tétel után kb 15 perccel a tésztát több oldalról megszurkáltam újra, így nem lett benne lyuk.

      Törlés
  43. Sziasztok!
    Másfél éve fedezte fel egy belgyógyász hogy lisztérzékeny vagyok. Mivel nagy kenyeres voltam,így arról volt a legnehezebb leszoknom vagy átszoknom. Viszont eddig vásároltam a kenyeret de most kaptam egy kenyérsütő gépet. tudnátok nekem küldeni egy finom,ropogós,ehető kenyér receptet?? Köszi :)

    VálaszTörlés
  44. Sziasztok !
    Nálam most fedezték fel a lisztérzékenységet. Anyukám is így egyből belevetete magát a kenyérsütés rejtelmeibe. Azonban egyik nap amikor mentünk vásárolni megláttuk, hogy a Lipóti pékségben hirdetik, hogy van Gluténmentes kenyerük! Habár az árát még nem tudom, de szerintem érdemes kipróbálni ;)

    VálaszTörlés
  45. Sziasztok! Szakmabeliként mondom, hogy otthon süssetek kenyeret, péktől NE vegyetek! Magyarországon nincs olyan pékség, ahol teljes gluténmentes üzem lenne, így a keresztszennyeződés elkerülhetetlen. Az előregyártott porokkal (vagy keverékekkel) az a bajom, hogy mindegyik keverék térfogatnövelőszert tartalmaz, ergo még egy kis kemikáliát is bevisz az embert a szervezetébe...

    VálaszTörlés
  46. Lacika vagyok ! Sziasztok ! 77 éves létemre,gluténmentesen kell élnem. Szíveskedjetek segíteni : Amikor a felkelesztett / Öröm ránézni / tepsiben lévő kenyeret a sütőbe helyezem,félidő után szoktam olajozni,akkor veszem észre,hogy összeesett ! Mi lehet az oka ? Egyébként már több lisztből is próbálkoztam,ugyanez a helyzet.Miért esik össze ?? Köszi a választ,Lacika

    VálaszTörlés
  47. Sziasztok! Nem olyan régen étkezem glutén mentesen, mert a tejintoleranciám mellé "kaptam" a lisztérzékenységet is. Sajnos. Nehéz a búza lisztet kihagyni...Azóta 2x próbáltam házilag kenyeret, zsemlét sütni, kukorica és rizslisztből. Pocsék lett. A kenyér kívül meégett, belül nyers maradt, a zsemle lapos, és száraz lett. A lisztkeverékek nagyon drágák, és kenyérsütőm sincs. Kiskeresetű vagyok, így nem is lesz... Ha tudtok olcsóbb, sütőben süthető, ehető kenyér-zsemle receptet, megköszönöm. Küldhetitek az e-mailemre is: gabylon56@gmail.com Még egy: a tüdőgyógyász szerint a glutén okozhat asztmát-nekem az is va. Igaz lehet? Mit tudtok erről? Köszönöm a válaszokat előre is! Gabi

    VálaszTörlés
  48. Anna Van egy kenyér receptem a Schar Mix B lisztből keverve de tul morzsalékos már más napra alig tudom megenni. Mit nem csinálok jól
    Vagy kérnék egy jó kenyér receptet ebből a lisztbő l, mert ez van nekem itthol

    VálaszTörlés
  49. Sziasztok!

    Kenyérsütő gépet szeretnék vásárolni, érdeklődnék, hogy van jelentősége, hogy van-e rajta gluténmentes sütési program, vagy teljesen mindegy és másik kenyérsütőben is meg lehet sütni?
    Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!

    Üdv: Timi

    VálaszTörlés
  50. Sziasztok!

    Kenyérsütő gépet szeretnék vásárolni, érdeklődnék, hogy van jelentősége, hogy van-e rajta gluténmentes sütési program, vagy teljesen mindegy és másik kenyérsütőben is meg lehet sütni?
    Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!

    Üdv: Timi

    VálaszTörlés