2009. 08. 14.

Gluténmentes gofri

Remek reggeli, tízórai vagy uzsonna, de akár vendégeid részére is elkészítheted. Már sokan mondták, hogy nem érződik rajta, hogy gluténmentes.

Hozzávalók:
10 dkg Coelipan
10 dkg kukoricakeményítő
5 dkg kukoricaliszt
12 dkg Rama
2 ek. cukor
fél cs. sütőpor (DrOetker)
kis só
1 cs. vaníliáscukor (pl. Haas vagy DrOetker)
1 tojás
3-4 dl tej

Elkészítés:
Én a Rama-t mikróban kicsit meg szoktam olvasztani, és a cukorral összekeverve a sütőporos liszthez adom, majd a többi hozzávalót is belekeverem. A kukoricaliszttel nagyon könnyű dolgozni, sokkal egyszerűbb csomómentesre keverni a tésztát.
Egy viszonylag sűrű, palacsintatészta-szerű masszát kapunk, amit a gofrisütőbe merve kettesével megsütök. Ebből az adagból nekem 10-12 db sikerül általában.
Bármivel megkenve fincsi, pl. lekvár, puding, nutella.. kinek mi ízlik jobban.

7 megjegyzés :

  1. Szia!
    15 éves kislányomról derült ki, hogy LÉK-es. Örülünk, hogy rátaláltunk a blogodra (gluténmentes nutellát keresve :)). Igyekszünk megoldani ezt a kihívást is. (Főleg egy LÉ-s fiú a legnagyobb gond az ő korában - csókra gondolva :))
    Üdv. Sz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sz.! :)
    Örülök, hogy segíthetek sorstársaimnak, bátran keressetek meg kérdéseitekkel.
    A nutelláról egyébként a legutóbbi hozzáállás szerint: "A Nutelláról csak annyit tudunk, hogy akkor biztosan GM, ha Németo.-ban vagy Olaszo.-ban gyártják."

    Igen, a csók egy elég kényes téma ilyen szempontból. (Mi pl. a kenyéren és vajon kívül mindenből gluténmenteset tartunk csak otthon, de nagy családoknál vagy vendégségben ez nem megoldható. Bár pl. egy főzelék vagy mártás esetén a nagycsaládokban is bőven elegendő egy félét készíteni, azon egyáltalán nem érződik.) Ha a párunk épp evett, nagyon vigyázni kell.
    Pl. az üdítő ivás közös flakonból is lehet veszélyes, mi erre mindig odafigyelünk. Inkább duplázzuk az ilyen jellegű dolgokat, minthogy véletlen bekerüljön a glutén és rosszul legyen az illető.

    VálaszTörlés
  3. Ma először próbáltam gofrit sütni, ezt a receptet próbáltam ki a vadi új gofrisütő beüzemelésére. Ízre kiváló lett, de meglepődtem hogy a gofri "nem jött fel", teljesen lapos maradt és megsülni sem akart, a 4-5 perces megadott sütési idő helyett még 10 percen túl is csak teljesen világos, sületlennek látszó, kissé gumiszerű valamik lettek. Mi lehet a baj???
    Üdv, Anita

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anita!
    A sütőportól elvileg fel kell emelkednie a tésztának. Nálam ez nem szokott probléma lenni. Amit jó tudni, hogy a gofrisütőt általában első használat előtt önmagában ki kell "sütni", ha jól emlékszem egy kis olajjal.. A használati utasításban benne kell lennie.
    Én azt is meg szoktam tenni, hogy sülés közben magát a sütőt fejre fordítom, így biztosan megsül mindkét fele. Remélem legközelebb beválik a recept.

    VálaszTörlés
  5. Na ez a csók rendesen "kiakasztott"!!!
    Erre álmomban sem gondoltam volna!!!
    szerény tíz éves házasok vagyunk férjurammal, engem nemrég diagnosztizáltak LÉ-vel (ahogy ti mondjátok itt). Könyörgök, MIRE kell még vigyázni??? Amúgy teljesen Gmentesen főzök, mert ott van még a 7 éves fiam is velem egy koszton, de kenyér, mindenféle péktermékek, sütemények kétfélék... Úgy érzem kiscsirke vagyok a témában!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok,

    gofri receptet keresve akadtam eme blogra. Jómagam is Lé. vagyok. Eme "témához" szólva, ha párom liszteset evett, mindig fogat mosott vagy éppen szájat öblített. Ez a mai napig így van s működik. Minden GM idehaza, kivéve az ő kenyere, vaj/margarin, esetleg a felvágott.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Kérdésem lenne, hogy liszt érzékeny fiam eheti a nutellát??????

    VálaszTörlés