2009. 08. 15.

Élet, ha lisztérzékeny a párod

Üdv. Nagyjából egyszerre ismerkedtem meg Timivel és a lisztérzékenységgel. Elsőre elég ijesztő, mivel felborul minden amit a főzésről tudtál, aztán ahogy hozzászoksz sokkal könnyebb lesz. Ma már csak mosolygok mikor a kevésbé jártas rokonok pánikolnak, hogy "jajj mit főzzek". Igazán nem nehéz ügy, csupán egy kis odafigyelést igényel. Ma már rutinosan szemlézem az élelmiszereket a boltban és figyelek oda, hogy az orvul összegluténezett vajazókést használat után rögtön a mosogatóba tegyem, nehogy Timi azzal kenjen, vágjon valamit. Egyszer úgy fogalmaztam, hogy sokkal rosszabb lenne ha mondjuk hagymát nem ehetne, mint glutént. Akkor sokkal nehezebb dolgom lenne a főzésnél.

A gluténmentes kenyere nekem nem ízlik. Mondjuk én igényes vagyok a kenyeremre amúgy is. Viszont például a gluténmentes palacsinta amit szoktam csinálni, vagy a goffri amit ő szokott teljesen jó. A tészták: spagetti, tarhonya, fodrostészta, stb. szintén teljesen rendben vannak. Ez azért fontos, mert ahogy Timi is leírta gyakorlatilag mindent gluténmentesen főzünk így én is azt eszem, tehát nem árt ha ízlik is. Tulképp csak a kenyerem és a vajam saját, gluténes illetve összegluténezhető.

Szóval azt akartam ezzel mondani, hogy akár barátnőd, felséged, gyereked, apád-anyád lisztérzékeny nem kell megijedni. Először fura, aztán hamar beleszoksz és már egyáltalán nem zavaró vagy kényelmetlen.

Majd azért énis írok tippeket, jótanácsokat, recepteket időnként.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése