2009. 08. 05.

A konyha átalakítása

GLUTÉNMENTES KONYHA

A diagnózis után a tennivalók közül az egyik legfontosabb, hogy gluténmentessé varázsoljuk a konyhát otthonunkban. Ennek a lépései a következők:

1. Nézd át a konyhát és minden olyan élelmiszertől szabadulj meg, ami nem gluténmentes: liszt, keményítő, gríz, zsemlemorzsa, tészta, kenyér, müzli, édességek...
Az üveges, tubusos termékek (pl. ketchup, mustár, majonéz, lekvár) gyakran tartalmaznak glutént, így ezeket is ki kell dobni vagy ha bontatlan, nyugodtan add oda valamelyik családtagnak, barátnak, ismerősnek. Ha gluténmentes volt, de bontott és korábban szennyeződhetett (pl. kenés során), akkor is el kell távolítani őket.

Source: werd.com
2. A konyhai gépek (pl. kenyérpirító, szendvicssütő) nehezen tisztíthatóak, így ezekből tanácsos újat vásárolni.
A kenyérpirítóból nem muszáj újat venni. Ma már lehet olyan tasakot kapni, amibe beleteheted a gluténmentes kenyérszeletet és azzal együtt teszed a használt kenyérpirítóba. (Ez a tasak akkor is praktikus, ha elutazol vagy vendégségbe mész.)
A kenyérsütő, olajsütő könnyebben tisztítható, így ezeket elegendő alaposan elmosni.

3. A konyhai edényeket, eszközöket érdemes rozsdamentes acélra vagy üvegre cserélni, mert a műanyag könnyen megsérül és a repedésekben megbújhat a glutén, még alapos tisztítás után is. A rozsdamentes acél és üveg eszközök, edények közösen is használhatóak, csak oda kell figyelni az alapos tisztításra.
A tésztaszűrőt, faeszközöket, vágódeszkát, gyúródeszkát és nyújtófát érdemes újra cserélni.

5. Legvégül a takarítás. Mosd ki alaposan a sütőt, mikrót, konyhaszekrényeket, pultot, hűtőt és fagyasztót.

KÖZÖS KONYHA HASZNÁLATA

Gyakran előfordul, hogy a konyha nem 100%-ban gluténmentes, hisz a család legtöbb tagja nem lisztérzékeny. Ilyenkor a konyha átalakítása, termékek megjelölése, új élelmiszerek, eszközök és gépek beszerzése után az egész családtól odafigyelést követel a lisztérzékeny étkezése.

A legfontosabb, hogy minden családtagnak tisztában kell lennie azzal, pontosan mi ez a betegség, mivel jár, ha glutén kerül a lisztérzékeny szervezetébe és milyen szabályokat kell betartani ahhoz a konyhában, hogy garantáltan gluténmentes étkezést tudjon az illető folytatni.

Érdemes a vásárlást úgy alakítani, hogy ami csak lehet, eleve gluténmentes legyen otthon, így csökkentve a hibalehetőségeket.

A gluténmentes élelmiszerek legyenek megjelölve és elkülönítve. A hűtőben külön polc, a szekrényekben külön polc vagy még jobb, ha külön szekrény kerül kialakításra a gluténmentes ételeknek, alapanyagoknak.

Az olyan eszközökből, amelyek nehezen tisztíthatóak és könnyen előfordulhat keresztszennyeződés a közös használat során, érdemes kettőt tartani és a gluténmentes eszközt valamilyen formában megjelelölni.
Kenyérpirítóból elég egy, amit a lisztérzékeny beteg is használhat speciális tasakkal.
A tésztaszűrőből, faeszközökből, vágó-, gyúródeszkából, nyújtófából érdemes kettőt tartani.
A tányérokat, evőeszközöket és edényeket használhatják közösen, de oda kell figyelni, hogy használat után alaposan el legyenek mosva.

Az előkészületeknél, ételkészítésnél és tálalásnál is oda kell figyelni, hogy ne forduljon elő keresztszennyeződés. Érdemes a gluténmentes étellel kezdeni, majd elkülönítve, letakarva tárolni és tálalni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése