2010. 07. 21.

RÁNTOTT PÁRIZSI SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ GLUTÉNMENTES KOVÁSZOS UBORKÁVAL

Ma már szinte bármit megvehetünk a boltban, készíthetünk a lazactól kezdve a vaddisznóig bármit, néha mégis jó a gyermekkori ízekhez visszatérni.
A rántott párizsi az az étel, amit ma már ritkán készítek, ezért most nem "csak" feltétként készítettem, hanem kukoricás rizzsel főételként.
Igazán egyszerű és gyors, nincs benne semmi különleges, néha mégis nagyon jól esik.


RÁNTOTT PÁRIZSI
A párizsi rudat felszeleteltem vastagabb karikákra, majd sűrű palacsintatésztába forgattam és olajban kisütöttem. Nem kell túl sokáig sütni, csak hogy a tészta épp megbarnuljon.
A palacsintatésztát kukoricalisztből szoktam csinálni, ami ebben a formában nagyon könnyen kezelhető. A kukoricaliszthez hozzáadok 1 tojást, pici sót és kevés laktózmentes tejet.

Ami a mai ebéd különlegessége volt az az, hogy saját készítésű kovászos uborka került még mellé.
Amióta tudom, hogy lisztérzékeny vagyok, nem is ettem kovászos uborkát, mivel tudnivaló, hogy kenyérrel kovászolják. Már tavaly elhatároztam, hogy megpróbálok gluténmentes kenyérből készíteni, de nem úgy jött ki a lépés. Utánaolvastam a dolognak és nem egy helyen láttam, hogy kenyér helyett krumplival is lehet csinálni. Idén nyáron ki is próbáltam és azt kell mondjam, bevált a módszer.
Habár idén nyáron nem túl egyszerű uborkát eltenni, hisz állandóan esős idő van, de azt olvastam, hogy nem is igazán a nap fontos, elég, ha meleg helyen van. (Ha hűvösebb az idő, 4 nap helyett érdemes 6 napot várni.)

GLUTÉNMENTES KOVÁSZOS UBORKA ELKÉSZÍTÉSE
1. A kovászolni való uborkát 1-2 órára beáztatjuk hideg vízbe, hogy fellazuljon rajta a kosz majd jól ledörzsöljük, megtisztítjuk.
2. Annyi sós vizet forralunk, amennyi ellepi az üvege(ke)t. Amikor felforrt, lekapcsoljuk és hagyjuk lehűlni (40-45 fokosra).
3. A tiszta, fertőtlenített üvegekbe pakoljuk az uborkákat és fűszereket: Én úgy csináltam, hogy az üveg aljára tettem néhány meghámozott, karikára vágott krumplit. Erre szórtam néhány gerezd fokhagymát, néhány szem borsot, kaprot (sajna tormám nem volt). Erre jöttek az uborkák (jó szorosan).
4. Amikor tele az üveg, ráöntjük a meleg vizet.
5. 4-6 napig tegyük napos/meleg helyre.
6. 4-6 nap múlva kóstoljuk meg.
7. Amikor jónak találjuk, kivesszük az uborkákat, akár le is lehet mosni őket. A levét leszűrjük, majd visszapakoljuk az ubikat és visszaöntjük a levet. Mehet is a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése