2009. 08. 15.

Kenyér helyettesítők

Velem gyakran előfordul, hogy hazaesem munkából és a saját sütésű kenyér a reggeli szendviccsel elfogyott. Mivel mindig éhesen jövök haza, nem tudom megvárni, míg elkészül és megsül a kenyér, mindig tartok itthon bolti kenyeret, vagy zsemlét is. Ezek igen drágák, de sokszor jól jönnek, és mivel sokáig elállnak, nem gond, ha van a szekrényben tartaléknak.

Eleinte nem igazán szerettük ezeket, most már sok választási lehetőség van. Megkedveltem a szeletelt kenyereket, mert ezeket pirítósként is el lehet fogyasztani. Pirítás nélkül a legtöbb kissé száraz, de a pirítás után vajat, vajkrémet rákenve, fincsi ropogós, de mégis puha lesz.
A Dr. Schär családtól a tésztán kívül a pékárut is kedvelem, főként a zsemlét, kis kiflit és a süthető zsemléjét (ciabattine). A szeletelt kenyere és zsemléje azért is jó, mert 2 felé van osztva, így megehetem a fél kenyeret és a másik felét eltehetem későbbre.
Kenyér helyett reggeli gyanánt fogyaszthatunk péksüteményt is, amiből már egyre többfélét lehet kapni, akár fagyasztott formában.
Az is jó megoldás, ha kenyér helyett palacsintát vagy gofrit készítünk. A gofri receptje itt olvasható. Palacsintából mi gyakran az amerikai változatot szoktuk készíteni, ami sütőporral készül és szintén nagyon finom reggeli.
Jó megoldás még a muffin, ami akár frissen is hamar elkészül, de le is lehet fagyasztani őket. Az a jó benne, hogy rengeteg félét lehet csinálni, akár édes, akár sós változatokat. A sós muffinok pedig köretnek sem utolsók... Gluténmentes muffin receptek >>
A pizza is jó szendvicspótló lehet, én személy szerint a nap bármelyik szakaszában el tudom fogyasztani. Erre is nagyon hasznos megoldás, ha a fagyasztóban tartunk 1-2 pizza alapot. Bármikor elő lehet venni, pár percre betenni a mikróba vagy sütőbe kicsit felolvasztani, aztán jól megpakolni és 10-15 perc alatt megsütni. Lehet kapni gyári lapot is, de könnyedén elkészíthetjük házilag is. Itt egy példa recept >>

2 megjegyzés :

  1. Pár további bukszabarát tipp:
    -Puffasztott rizsszelet, vagy extrudált kukoricakenyér (Dexi) is kisegít, ha nincs más, előnye hogy sokáig eláll. Hogy ne legyen olyan száraz vastagon megkenem light tejföllel, teszek rá zöldséget, esetleg kevés sajtot (persze ki hogy szereti a szendvicset), és beteszem a sütőbe kissé melegedni, ettől meg is puhul vmennyire.
    -Soha nem veszek kelt kenyeret, mert nálunk a lisztérzékenység pszoriázissal jár, és emiatt az élesztő nem előnyös. Inkább minden reggel sütök egy egyszerű lepényt:
    15dkg rizsliszt+15dkg kukoricaliszt+ 1 ek tejföl+só+sütőpor+ kb 4dlvíz, ez egy éppenhogy folyékony kevert tészta lesz, amit kivajazott tepsiben (kb1-2cm vastagon öntöm) 20 percig sütök.
    -Még egy mentsvár a polenta. A kukoricadara hamar megfő, amint kész, laposan szétterítem, megdermedve kenyérpótlónak ideális.
    -És ha már végképp nincs fél óra a reggelikészítésre, megelégszünk egy omlettel (szintén fele-fele rizs-és kukoricaliszttel).

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Én is most lettem 27 évesen lisztérzékeny és mellé gyümölcscukor érzékeny, úgy hogy egyelőre gyűjtöm az ötleteket, de már karácsonyra is rizs, kókuszlisztből csináltam a sütiket...
    Andi

    VálaszTörlés