2009. 08. 03.

Lisztérzékenységem története

Első bejegyzésként egy kicsit mesélek magamról a betegség kapcsán.
24 éves voltam, amikor megállapították rólam, hogy lisztérzékeny (azaz coeliakia-s) vagyok. Amióta az eszemet tudom, szinte kenyéren éltem, imádtam a kenyeret vagy bármiféle péksüteményeket, és úgy alapvetően a búzalisztből készült ételeket.
Nálam a betegség leginkább olyan tünetekkel mutatkozott, amelyek egyáltalán nem táplálékallergiára vagy bárminemű emésztőszervi problémára utalna. Nagy szerencsémnek mondhatom (öröm az ürömben), hogy a kishúgomnál viszont jelentkeztek a tipikus tünetek. Mivel a betegség örökelhető, egy diagnosztizált betegnél alapból szűrik a közvetlen családot.
Amikor megtudtuk, hogy a húgom beteg, szinte egy kő esett le a szívemről. A család akármennyire is ki volt bukva, én csak annak örültem, hogy végre megtudtam, mi a baj velem, és végre meg fogok gyógyulni... Hozzá kell tenni, hogy a húgom és én 9 évnyi korkülönbséggel szinte ugyanazokat éljük meg szép sorban, és biztos voltam benne, hogy ha ő beteg, én is az vagyok. Azon kívül, hogy mindenféle járulékos tünetek jelentkeztek, akkor már 42 kg-ra fogytam, egész nap éhes voltam, folyton ettem, de csak "átfolyt" rajtam minden.
Amikor tehát mindenki más kiborulna, én szinte örültem, hogy azzal együtt, hogy életem végégig diétáznom kell, végre egészséges leszek.
Természetesen azért az öröm mellé párosult a félelem, hogy mit is fogunk így enni, és amikor szembesültünk a betegséggel kapcsolatos infókkal, és a különböző gyártó cégek listáival, kicsit elszorult a szívünk, főként egy jó kis francia krémesre gondolva. Nagy segítségünkre volt a budapesti Táplálékallergia Centrum és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének honlapja.
Ez alatt az 5 év alatt is hihetetlen sokat fejlődött a speciális hozzávalók és termékek felhozatala, ugyanakkor az egész országra vetítve elég szánalmas a helyzet, főként a nyugati országokhoz képest. A speciális termékek hozzáférhetőséges és ára sem túl előnyös, azt viszont fontos tudni, hogy amíg az ember veszi a fáradságot, ugyanolyan jókat lehet ma már enni gluténmentesen is, mint egy egészséges ember számára.
Amit még jó tudni erről a betegségről, sajnos sok esetben más táplálékallergiákkal, illetve akár cukorbetegséggel is társulhat. Nálunk ez egyelőre a laktózérzékenységgel párosult, de sajnos vannak olyanok is, akiknél még több összetevőre alakul ki az intolerancia (pl. szója, tojás, tej, mogyoró, rák..). Egyik esetben sem szabad azonban feladni, mindent meg lehet oldani, és szerencsére már sok weboldal és egyesület/közösség van a segítségünkre.
A mi esetünkben a www.liszterzekeny.hu az egyik legnagyobb segítség. Azon kívül, hogy összeszedhetjük az információkat, itt van lehetőség pl a fórumban mások segítségével átbeszélni a problémákat.

12 megjegyzés :

  1. Nagyon hasznos blog! Gratulálok és köszönet. A rokonságban újdonságként jelentkezett a lisztérzékenység, és innen tudtam megkapni az összes használható tanácsot. Köszi még egyszer!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tigerlady! Nagyon örülök, pontosan azért indítottam el ezt a blogot, hogy lisztérzékeny társaimnak segítsek, és megmutassam, hogy így is lehet nagyon finomakat enni, sosem szabad elkeseredni.. Én már a kezdektől úgy álltam hozzá, hogy ez egy nagyon kényelmes betegség a többihez képest.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre ablogra.Egyhónapja tudtam meg a betedségeme,lisztérzékenség.
    Azota probálok sok mindent keresni a neten. Most hogy, megtaláltam Önök blogját,örülök mert nagyonsok mindenre vászt kaptam .

    További sikert,kivánok Önöknek hogya hasznos tanácsok minél elöbb eljuthasonak hozánk.

    Üdvözlettel:egy új beteg KLÁRI.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Klári!
    Mindenekelőtt fel a fejjel! Örülök, ha segíthetek. Nyugodtan keressetek meg emailben is, ha kérdésetek lenne, vagy nézzetek vissza a blogra, mert igyekszem minél több hasznos, és friss infóval szolgálni..

    VálaszTörlés
  5. Kedveském! :D
    Örülök ennek a blognak, mert professzionális, de még inkább az volna, ha formázhatnád a hátteret, egyelőre pucsítok, amíg ki nem derül a gluténérzékenység, aztán meg majd jól nekikezdek recepteket gyártani magunknak ide! :)
    :) Azért ezúton énis gratulálok a bloghoz, nagyon-nagyon szeretettel vagyon megírva!
    Még több olvasót hozzá!
    puszi

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Nagyon tetszik a blog, sok személyes handvételű hasznos tanács található itt. Én is lisztérzékeny gyanús vagyok, nem sokára megyek biopsziára. Megkérdezhetem, hogy milyen járulékos tünetekkel járhat ez a betegség, amelyek pl. nálad is jelentkeztek? Mert azt mondják, hogy a felnőttkori tünetek eltérhetnek a gyermekkorban jelentkezőktől.
    Köszönöm: Éva

    VálaszTörlés
  7. Kedves Éva!
    "Drukkolok" Neked, remélem nincs semmi baj.
    Nálam a legalapvetőbb tünet a fogyás volt, nagyon vékony voltam és folyton éhes. Gyerekkoromban elég beteges voltam, és később is elég gyakran lettem influenzás, ami utalt az immunrendszer gyengeségére. Ezen kívül pl. olyan nőgyógyászati betegségek is előjöttek, amiket természetesen senki nem tulajdonított más betegség tünetének, de így utólag elég biztos vagyok benne, hogy a gluténérzékenység állt a háttérben.

    VálaszTörlés
  8. Úgy látom, a Spéko botrányban ludasok letiltották a liszterzekeny.hu működését.

    VálaszTörlés
  9. Szia Tymo!
    Örülök ennek a honlapnak, végre hogy rátaláltam!
    A laktózérzékenység nálad mennyi idő után alakult ki? Nálam 1 éve diagnosztizálták hogy LÉ vagyok. Félévente járok vérvételre, de csak a pajzsmirigy antitesteket vizsgálják.
    Én is sovány voltam (48kg), viszont a diéta tartásával rövid idő alatt 12 kg-ot híztam mert. Sajnos senki nem magyarázta el, hogy a bélbolyhok aztán most már mindent felszívnak, ezért csökkentsem az adagokat, vagy álljak neki többet mozogni. A hízás nem is kg-ban lett sok, hanem aránytalanul oszlik el, mivel egy hónap alatt történt. Most győzök fogyózni: torna, 6 után nem evés, nádcukor helyett szőlőcukor vagy édesítőszer. Tudsz hasonló esetekről, vagy csak én vagyok ilyen "szerencsecsomag"?

    VálaszTörlés
  10. Kedves Tünci!
    A laktózérzékenység gyanítom a gluténnel párosítva jelentkezett nálam, nem tudni pontosan mióta voltak, de nálam csak később vizsgálták ezt a részt.
    Én évente 1x szoktam kontrollra menni, ami egy egyszerű vérvétel, eddig nem volt soha probléma.
    Az teljesen természetes, hogy a diéta megkezdése után az ember szervezete helyreáll, megerősödik és végre elkezdi a tápanyagokat felszívni. Ezen ne aggódj, ez csak jót jelent. A húgom is eléggé elkezdett "hízni" az elején, én csak később, mert nálam már súlyosabb volt a helyzet. Egy idő után viszont visszaálltunk egy normál súlyra.
    A mozgás, és egészséges táplálkozás természetesen mindig jó. Én nagyon fontosnak tartom a reggelit, és általában napi 3-4x minimun eszem, inkább többször picit.
    Nem tudom hány éves vagy, de a fogyókúrát én sosem tartottam jó ötletnek úgy, hogy az ember megfosszon magától mindent, és éheztessen magát. Egyszerűen a mozgás mellett, legalább 3x-i napi étkezés legyen és ami fontos, hogy rendszeres legyen. (A cukor amúgy sem túl egészséges, nem tudom melyik formájában javasolt, én nagyon édesszájú vagyok, de igyekszem visszafogni.)

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!

    28 vagyok, 1.5 éve diétán. A nővéremnél már régen megállapították hogy LÉ, engem nem vizsgáltak. Kamaszkorom óta fennálltak a tünetek, de csak kb 2 éve,mikor már hetente kiújult az aranyerem a majdnem mindennapos hasmenéstől, jöttem rá mi lehet a baj.

    Hátha segít, én is leírom a járulékos betegségeimet:A szokásos tünetek mellett én sem tolerálom a tejcukrot, csak folyamatos kezelés mellett tudom kordában tartani a pszoriázist a tarkómon. Gyakran jelentkeztek korábban de még most is vitaminhiányos tünetek, amit a plusz vitaminbevitel mellett minimálisra csökkentett cukorfogyasztással igyekszem ellensúlyozni (ami valljuk be a gluténmentes lisztek magas szénhidráttartalma mellett szinte kilátástalan). Valószínűleg candidám is van, ami részben megmagyarázná a bőrproblémákat, gyenge immunrendszert és a gombás betegségekre való hajlamot, de ezt még nem vizsgáltattam ki.

    Péter

    VálaszTörlés
  12. Szia én is folyton éhes vagyok csak átmegy rajtam minden és nem találják az okát.Most nálad látom ugyanez van és is egész nap éhes vagyok hiába ezsem kijön belőlem minden annyi hogy nem fogyok!

    VálaszTörlés