2010. 05. 27.

STRUCC STEAK GLUTÉNMENTES YORKSHIRE PUDDINGGAL, SZILVAMÁRTÁSSAL

Tegnap házassági évfordulót ünnepeltünk, így különleges vacsi készült.

Korábban betettünk a mélyhűtőbe egy darabka strucc combot, ez most megfelelő alapanyag volt, hisz nem minden héten eszik az ember ilyet. :) Ma már elég könnyen beszerezhető ez a hús is, és egyáltalán nem olyan drága. Ráadásul egészséges is (alacsony a zsír-, koleszterintartalma, magas a vas- és fehérjetartalma).

Strucc steak:
Steak sütésnél szinte kötelező bepácolni a húst, így lesz fincsi puha és omlós. A legjobb ha egész éjszakán vagy akár napokon át pácolódik, nekem most kb. fél napot sikerült, de így is érezhető volt a hatás. A pácolásnál nagyon jól jön egy vákumozható doboz, de jó módszer a Nigella-féle zacskós pácolás. Azt is jó tudni, hogy a pácolásnál nem használunk sót, csak sütéskor. Ez esetben még sütésnél sem használtam és nem is hiányzott.
A strucc combot felszeleteltem vastagabb szeletekre és kikloffoltam őket. A szeleteket bekentem a következő masszával: 4-5 ek. mustár, 1 vöröshagyma, 3 g. fokhagyma, frissen őrölt bors, korriander, oregano és tárkony. A bekent hússzeleteket betettem egy dobozba, és került rá olaj, majd jól lezárva betettem a hűtőbe. (Sütés előtt kb. fél órával ki kell venni, hogy felvegye a szobahőmérsékletet.)
Sütéshez a goffrisütő grilles lapját használtam, nem kell túl sok idő neki, 6-8 perc alatt puhára és omlósra sül. (Persze attól függ, ki hogy szereti.)

Gluténmentes yorkshire pudding:
Ez egy brit különlegesség, amit kifejezetten sült húsokhoz szoktak pl. készíteni köretként. Néhány napja Nigella pont ilyet csinált a tv-ben, és kedvet kaptam hozzá.
Mielőtt hozzákezdtem, megnéztem néhány videót és elolvastam több receptet is, és kb. mindenki máshogy csinálja. Így hasraütés szerűen próbáltam ki az egyik receptet, ami végülis bevált, csak a tészta mennyisége nem lett eltalálva. Kicsit laposabb lett, mint szokott, de így is nagyon finomra sikerült. Talán a Coelipan miatt (amiben burgonyapehely, burgonyakeményítő van) még krumplis íze is lett, egyszóval olyan volt kb. mint egy krumplisfánk. Már ezer éve nem éreztem ilyen ízt. :)

Hozzávalók:
120 g gluténmentes liszt (pl. Coelipan)
1 tojás
6 ek. hideg víz
1 dl meleg tej

Elkészítés:
A lisztet összekevertem a sóval, a tojást pedig a vízzel majd hozzáadtam a liszthez. Ezután belekerült a tej is. Az elkészült palacsintatészta szerű masszát legalább fél órát pihentetni kell.
A sütőt 220-230 fokra elő kell melegíteni úgy, hogy a tepsit/formát is betesszük az olajjal/vajjal együtt. Én muffinformát használtam és Rama darabokat tettem mindegyik kis lyukba. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet (szinte füstöl a vaj), kivesszük a formát és gyorsan beletesszük a tésztát. A 12 lyukas muffinsütőbe dupla adag tésztát simán lehet szerintem tenni.
Ne tömjük meg mint ha muffint sütnénk, mert a tészta elvileg nagyon-nagyon megdagad. A sütési idő 10-15 perc. (Amikor már jól megdagadt és aranybarna a teteje, akkor jó.) Miután megsült, kapcsoljuk le a sütőt, de néhány percig még ne vegyük ki, pihentessük nyitott sütőajtó mellett.

Szilvamártás:
Ez akár el is hagyható, mert a húsi nagyon ízletes ilyen páccal.
A kimagozott szilvákat vörösbor és víz keverékében feltesszük főni. Cukorral, pici sóval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük. Amikor az alkohol már elpárolgott és a szilva megpuhult, kicsit kihűtjük és leturmixoljuk. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, és kukoricalisztes tejföllel behabarjuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése