2010. 05. 24.

GLUTÉNMENTES "MALAKOFF TORTA"

Hétvégén ünnepeltük édesapám szülinapját, és elterveztem, hogy elkészítem a család kedvenc tortáját, amit annak idején szinte minden évben min. 1x ettünk, gluténos verzióban.
A torta alapja a babapiskóta, a gluténmentes variációból viszont nem egyszerű megcsinálni, ezért most piskóta tésztából próbáltuk ki. Nagyon jól sikerült, elég hamar el is fogyott. :)
A neten körbenézve kiderült, hogy a malakoff tortának nem pont ez a receptje, de mi valamiért így hívtuk mindig. A lényeg, hogy nagyon finom, nem túl édes és eddig mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.

Hozzávalók:
20 dkg mogyoró (sötétbarna héjú)
babapiskóta/piskótatészta
2 tojás
15 dkg Rama
15 dkg porcukor
tej
rum aroma

Elkészítés:

1. Piskóta sütés
Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor (pl. Haas), 6 ek. gluténmentes liszt, 1 cs. sütőpor, (pl. Haas) só.
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a fehérjét pedig pici sóval kemény habbá verjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd a tojássárgás cukrot, ezután pedig a fehérjehabot óvatosan és fokozatosan hozzákeverjük. A 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Az első kb. 20 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert összeesik a tészta!!

2. A piskóta tésztát kihűteni és vízszintesen 3 részre felszeletelni. Én eleve kör alakú tortaformában sütöttem a piskótát, a piskóta karikák így könnyedén visszahelyezhetőek a formába.

3. A mogyorót le kell darálni, majd a tojással és kb. 1 dl tejjel felfőzni. A sűrű masszát ezután ki kell hűteni.

4. A vajat a porcukorral ki kell keverni, és hozzáadni a mogyorós masszához, és jól kikeverni az egészet,  ez adja a torta krémjét. Érdemes robotgéppel dolgozni.

5. A tortaformába belekerült az 1. piskótalap, amit langyos rum aromával ízesített tejjel locsoltam. 1 karikára kb. 1-2 dl tejet használtam. Jól át kell áztatni, de ne annyira, hogy később szétessen vagy ne legyen szeletelhető. A meglocsolt tésztára került egy a krém fele, majd megint tészta és krém, a tetejére pedig tészta kerüljön mindig!! A felső tésztalapot is meglocsoltam.

6. Az elkészült tortát 1 éjszakára hűtőbe kell tenni. (Tortaforma helyett lehet pl. lábosba pakolni a rétegeket, és éjjel összeáll, majd másnap kiborítható egy tálcára.)

7. Másnap tejszínhabbal be kell vonni. (Én most csak a tetejére tettem, de az oldalára is lehet tenni, akkor még szebben mutat.) A tejszínhabra díszítésként egész mogyorók és csokidara került.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése