2009. 10. 07.

Gluténmentes gyógyszerek

Egyik legnagyobb bánatom, hogy a lisztérzékenység területén az orvosok egyáltalán nem felkészültek. Az eddigi tapasztalatom siralmas, egyszerűen minden orvosnak, minden szakterületen nekem kellett elmagyarázni, hogy tulajdonképp mi is ez a betegség, mit ehetek, mire kell figyelni és különben is. Amíg az embernek nincs baja, nincs is gond, de ha már gyógyszerhez folyamodnak, sajnos oda kell figyelni, mert még a gyógyszerek sem mind gluténmentesek.
Ilyenkor én mindig jelzem, hogy lisztérzékeny vagyok, és ugye nem tartalmaz a gyógyszer lisztet/keményítőt, amire mindig rávágják, hogy "áh, dehogy".. Mindenesetre nem árt óvatosnak lenni!!
Itt lehet letölteni a gyógyszerlistát: http://www.ogyi.hu/listak/

17 megjegyzés :

  1. 57 éves vagyok és 2009. júniusában derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok, úgy hogy egy állapotfelmérésen voltam. Amikor kiderült közöltem az orvosommal és mondtam neki, hogy már akkor 6 kg fogytam. Kérdeztem nem-e meg kellene nézetni vérvétellel és azt mondta, hogy majd, ha 30 kg fogyok akkor megcsináltatja. Addig jártam hozzá amíg levették a vért, először a labor nem jó helyre küldte és kérték vegyék le még még egyszer ez is megtörtént, de azóta már harmadjára is levették a vért és a mai napik egyiknek az eredménye sem jött meg. Az orvosomat mikor kérdezem azt válaszolja, hogy nem jött még meg az eredményem.
    Ezt azért írtam le mert sajnos a felnőtt orvosok nem igazán veszik komolyan ezt a betegséget főleg akkor, ha felnőtt korban derül ki és nem is igazán foglalkoznak vele. Ha én háziorvos lennék akkor már régen utána jártam volna, hogy mi van a betegem véreredményével. Nem tudom mennyi idő kell ahhoz, hogy egy felnőtt vérét megvizsgálják, mert ha gyerek korban derül ki a lisztérzékenység akkor kb. egy hónapon belül meg van az eredménye.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Márton!
    Szörnyű, hogy mit meg nem engednek maguknak az orvosok. Sajnos én is sok hasonló rossz tapasztalattal rendelkezem magam és családtagjaim révén. Ilyet nem lehet tenni, hogy 1 évig nem adnak eredményt. Ha esetleg elkallódtak, szimplán meg kellene ismételnie a vérvételt. Nem értem, hogy lehetnek ennyire felelőtlenek és hanyagok. Próbáljon meg visszamenni és újrakérni a vizsgálatot.
    A fogyás egyébként az egyik tipikus tünete a lisztérzékenységnek, ha azóta tartja rendesen a diétát, akkor mostanra helyre kellett állnia a szervezetnek és remélem megállt a fogyás is.
    Nagyon szívesen segítek bármilyen kérdésben, akár privátban is levelezhetünk.

    VálaszTörlés
  3. Marton Ferencné Irén vagyok a jó előbb én írtam a lisztérzékenységemről. Megköszönöm a lehetőséget, hogy levelezhetünk, mert nem minden ki érti meg ezt a problémát. Meg kaptam már, hogy ilyen nincs, hogy felnőtt korba jöjjön elő ez a betegség. Olvastam azt is az interneten, hogy vannak olyan idősebb korúak akiknek ekkor jelentkezik. A családom is kétkedve fogadta amikor elmondtam, hogy mit állapítottak meg. De kezdek már bele törődni. Fogyással kapcsolatosan most 13 kg minusznál tartok. Igazából nem is baj, hogy fogytam, de nem így kellett volna. A korábbi években sok módszert kipróbáltam és semmi eredménye nem volt. Az orvosom is állandóan azt mondogatta, hogy fogyak le. Amikor kértem tőle segítséget azt a választ kaptam, hogy neki is fogyni kellene. De most már tudom, hogy a betegség miatt volt biztos, hogy nem tudtam fogyni.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Irén! Elnézést a névelírásért, csak a Márton jelent meg korábban.
    Az info@liszterzekeny.com email címre nyugodtan írhat nekem, én sajnos nem látom az Ön email címét.

    VálaszTörlés
  5. Sajnos mindíg többen vagyunk. Ahogy a háziorvosomtól is hallotam, hetente ujjab esetek jelentkeznek nála. Nekem is 40 évesen jöttek rá, hogy lisztérzékenységben szenvedem. Diétával lehet élni, csak fel kell készülni minden esetre. Nem kényelmes készen állni minden szemed - szád ingerre.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  7. Nálam 27 évesen, idén derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok. Februárban vették le a vért, és még nincs eredmény! Ráadásul érdekes módon a gépük szerint márciusban voltam vérvételen. Holnap megyek újra.

    Nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e vele, de nekem egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy adókedvezményben részesülünk a gluténérzékenység miatt. Ez havi kb. 4.400,-Ft-ot jelent kedvezményben. Az orvosnak kell igazolást adni, amit a munkáltatónak leadva a következő havi fizetésben realizálódik.

    Üdv!

    Melinda

    VálaszTörlés
  8. Kedves Melinda, igen, éz így van, és ezt az igazolást a gastroenterológustól kell kérni, nem a háziorvostól!

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok Anita vagyok.Nekem 13 napig ment a hasam és nem tudták kideríteni h mitől.Közben 10 kg fogytam vérszegény és vashiányos vagyok.Egyik ismerősöm mondta h ő is így járt és próbáljak meg gluténmentes ételeket fogyasztani és azóta semmi bajom sincs.Üdv Anita

    VálaszTörlés
  10. Kedves Anita!
    Örülök, hogy jobban vagy és hogy "kiderült" mi a probléma. Azt viszont mindenképp javaslom, hogy menj el egy normális gasztroenterológiai rendelésre és vizsgáltasd ki magad. Annak ugyanis, hogy gluténérzékeny vagy, egy vérvizsgálat, majd egy gyomortükrözés a bizonyítéka, ráadásul a vizsgálat előtt nem szabad gluténmentes diétát tartani, mert így nem biztos az eredmény.. Az sem árt, ha pl. laktózérzékenységet is néznek, mert ezek nagyon gyakran együtt járnak.
    Pesten pl. tudom ajánlani a Heim Pál kórház coeliakia központját:
    http://www.heimpalkorhaz.hu/index.php?menu=2&tab=rovat_al&id=183

    VálaszTörlés
  11. én laktóz és glutén meg még fruktóz érzékeny is vagyok, 13 évesen. nem tudok mit enni

    VálaszTörlés
  12. Együtt érzek Veled abszolút. Én a gluténmentes és laktózmentes diéta mellett kb. 1-2 hónapja cukormentes diétát is tartok, mert mint kiderült, inzulinrezisztenciám van (PCOS betegség keretében).. Nem egyszerű, de hidd el mindent meg lehet oldani, szerencsére egyre jobb az ellátás ilyen téren is.. Igazából mindez az egészséges táplálkozás irányába tereli az embert, arra ösztönöz, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt és friss terméket fogyasszon az ember a sok agyondolgozott termék helyett.. Fel a fejjel!!

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    A lányom 20 éves és kb 1 éve szinte folyamatosan hasmenése van a tészta és kenyér fogyasztása után.Voltunk gasztros orvosnál is de csak legyint,Se vérvétel,se tükrözés.Légyszi ajánljatok jó orvost,aki segíthetne!Tatabánya mellett lakunk,de nem gond ha Pestre kellene menni,sőt jobb lenne.Ja saját gondolatunk alapján diétázni kezdett/gluténmentes/ és elmúlt a baj,de ha ismét rendeset eszik előjön.KösziEmail cimem:ritka71@citromail.hu

    VálaszTörlés
  14. A baloldali menübe ki is tettem most egy linket, mert sokan érdeklődnek orvos iránt. Én a Heim Pál Kórházat tudom ajánlani, ahol külön nekünk való centrum működik, 3 orvossal. Sajnos Tatabányán nem tudom mi a helyzet, de ha fel tudtok jönni, ezt tudom javasolni, itt annak ellenére, hogy gyerekkórházról van szó, felnőtteket is "ellátnak". Mielőtt diétázni kezdtek, mindenképp javasolt a kivizsgálás, sajnos a diéta megkezdése akadályozza a vizsgálatokat.

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Én 25éves vagyok, 1éve decemberben nagyon rosszul lettem, 10napig olyan hasmenésem, görcseim voltak, hogy ha nincs otthon a férjem, akkor a pár hónapos kislányomat nem tudtam volna ellátni. Majd a szomszédunk a gasztron dolgozik, az ő hatására mentem el orvoshoz, de nem engedtem a tükrözést. Vért vettek, de csak a CRP meghatározásból lehetett látni, hogy gond van, mert egy sima vérvétel volt. Hozzáteszem nekem évek óta voltak problémáim, a vérvételkor mindig magas volt a CRP. A gyomorproblémáimat meg betudtam epepanaszoknak, ugyanis a családunkban van epés. A doktornő azt mondta, próbáljam meg a diétát, ha nem akarok tükrözést, de nem kell komolyan venni, csak próbáljam meg. Persze első dolgom egy étterembe vezetett, mivel 2hete alig ettem. Az utolsó falatot még le se nyeltem a rántott húsnak és egyből jöttek a tünetek. Ekkor tudtam, hogy akkor mégis csak komolyan kell ezt venni. Onnantól kezdve betartok mindent és megszűntek a tüneteim. a fogyásom abbamaradt, most stagnál a testsúlyom, de hízni nem tudok. Az a problémám, hogy azért mégiscsak szeretnék egy pontos diagnózist, mert a családom piszkál vele, meg nekem is megnyugvás lenne, bár én tudom, hogy ez a bajom, mert ha véletlenül megeszek olyat, ami utólag derül ki, hogy volt benne glutén, egyből a vécén kötök ki. :(((
    A kérdésem az lenne, hogy ha szeretnék vérvétellel megbizonyosodni róla, hogy valóban ez a bajom (vagy esetleg van vmi más is) akkor hova kell forduljak? Egy éves diéta után is megcsinálják? azt hallottam, hogy nekem most legalább 3napig kellene ennem gluténest, hogy normális eredményt kapjak. De attól nagyon félek, mert nem bírok ki ennyi időt. Kín szenvedés lenne. :( A kislányomat is szeretném kivizsgáltatni, hogy nem e örökölte tőlem, ő 17hónapos. Neki hogy történik a vizsgálat?? Előre is köszönöm! Niki

    VálaszTörlés
  16. Kedves Niki! Valóban nem túl praktikus úgy megcsináltatni a vizsgálatokat, hogy már 1 éve tartod a diétát, ennyi idő alatt ugyanis már akár a bél felszíne teljesen rendbejöhetett. Így a gyomortükrözés valószínű nem tudja megerősíteni az eredményt. A lisztérzékenység diagnózisához a speciális vérvétel és tükrözés együttese szükgéges hivatalosan. Mindenképpen a gasztroenterológiára kell menni, én személy szerint a Heim Pál kórházat tudom ajánlani (bal oldalt találod a linket). A helyedben felhívnám őket és kikérném a szakvéleményüket, hogy a te esetedben mi a javasolt eljárás. A kislányod is nyugodtan odaviheted. (Mindenképp telefonálj előtte, mert időpontot kell előre kérni..)

    VálaszTörlés
  17. Üdv.MIndenkinek!

    Rólam most(felnőttként) derült ki,hogy lisztérzékeny vagyok,de csecsemőkorom óta van! Ahogy anyu visszaemlékszik és mellé teszi az unokáját(aki szintén lisztérzékeny),rájön,hogy ugyan ezek voltak az én tünetetim is anno...Most elmentem vérvételre is végre és beigazolta.Még lesz tejallergia vizsgálatom is,az még hátra van,biztos,ami biztos!
    A Synlab-nak vannak csomagjai és olyan vérvizsgálatot csináltathat bárki,amit csak szeretne! Én a volt MÁV rendelőben voltam,fizettem érte,de 2 nap múlva már nálam volt az eredmény.Beutaló nem kellett,mehet bárki(Budapesten).Gasztroenterológián is itt voltam először és utána mentem magánrendelésre,de tök érdekes,mert itt sem gondoltam ételallergiára...


    Szar érzés,hogy eddig így éltem le X évet és voltak tüneteim, betegsgeim is,amik mind ennek köszönhetőek.
    Elkeseredtem,mert mindent máshogy kell csinálnom és megélnem.Nem térhetek be egy pékségbe/cukiba,ha útközben megéheztem,így éhezni fogok ,míg úton vagyok,tehát így megint csak nem fogok tudni hízni...és ez csak egy,a sok közül!

    VálaszTörlés