2010. 04. 04.

Gombával töltött pulykamell

A sonka-tojás-majonézes reggeli után a mai ebédre gombával töltött pulyka készült krumplipürével.
Először a tölteléket csináltam meg, amihez a shiitake gombát használtam. (A shiitake gomba nagyon egészséges, érelmeszesedés elleni, vírus- és tumorgátló, valamint immunrendszert erősítő, koleszterincsökkentő hatását mutatták ki.)
A töltelék: egy serpenyőben póréhagymát pirítottam, majd hozzáadtam a kis darabokra vágott gombát. Sóval, borssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel fűszereztem és addig pirítottam, amíg kicsit összefonnyadt és megpuhult.
A pulykamellszeleteket is sóztam, borsoztam és elosztottam rajtuk a tölteléket, majd egyesével feltekertem őket. Egy jénaiba kis olívaolajat öntöttem, rátettem a göngyölegeket. Alufóliával letakartam és 180 fokon kb 1 óráig sütöttem. Közben néhányszor meglocsoltam a húslé és olaj keverékével, félidőben pedig aláöntöttem még egy kis fehérbort is. Miután a hús megpuhult, levettem az alufóliát és még 5-10 percig pirítottam.
Mivel a pulykamell önmagában elég száraz tud lenni, a kisült léből egy kis mártás is készült. A fehérboros, olívaolajos húslét serpenyőbe öntöttem, és kukoricaliszttel elkevert tejszínt adtam hozzá, és ez a mártás került végül a húsra.
A húsgöngyölegeket felkarikáztam és krumplipürével tálaltam.

4 megjegyzés :

  1. Szia!

    Köszikösziköszi!!!!
    Én még friss vagyok és rengeteget segített az oldalad! Nekem még a laktóz is bejátszik. Az embertelen sütivágy hajtott és megtaláltam.. megyek brióst sütni :)))))
    Rengeteg infó van a lapon, nagyon köszönöm!!!!!
    Rendszeresen 'figyelni' foglak :) EZ nem fenyegetés, hanem ígéret :)

    Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!
    Köszi, nagyon örülök, hogy ha máshogy nem, így segíthetek sorstársaimnak.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Nem régen találtam rád!
    Én már régi motoros vagyok, nekem is van egy oldalam. Ha van kedved gyere nézd meg. Kitettelek hozzám, ha nem baj. Nagyon tetszik az oldalad, jövök én is! :-)
    Ez a gombával töltött husi mennyei lehet.

    VálaszTörlés