2010. 04. 03.

Húsvétváró hús nélkül

Nagy húsimádó lévén nem minden évben sikerül a húsmentes étkezést betartani, még erre a két napra sem, de idén elhatároztam, hogy amúgy sem árt egy kis húsmentes "diéta".

A pénteki menü paradicsomleves volt tócsnival.

Tócsni hozzávalók:
néhány szem krumpli
1-2 fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
só, bors
1 vagy 2 tojás
kukoricaliszt
(én szoktam még petrezselyemmel, időnként olaszos fűszernövényekkel - oregano, bazsalikom)

Az elkészítése egyszerű, a legjobb egy jó kis aprítógéppel csinálni. A krumplit és hagymát lereszeljük (nagylyukú reszelővel vagy bedobjuk az aprítógépbe), beletesszük az összezúzott fokhagymát, tojást, majd megfűszerezzük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy összeálljon. A masszát forró olajba kanalazzuk, kicsit szétlapítjuk lepényke formákra és szép barnára sütjük a serpenyőben.
Miután átsült, papírtörlőre tesszük, kicsit leitatni az olajat, majd fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal megszórva elrágcsáljuk.

A szombati ebédre sajtos kelbimbó volt a terv, végül viszont egész más kerekedett ki belőle. 
A kelbimbó volt az alap, ami rostban és vitaminban is gazdag, habár sokan nem szeretik. Gyerekként én sem rajongtam érte, szerintem ez tipikusan olyan zöldség, amit felnőtt fejjel szeretünk meg. Levesben is nagyon finom, de készíthető belőle akár saláta, akár köret vagy egytálétel.

Fogtam a kelbimbókat, a végeit levágtam és a külső leveleket leszedtem, majd egy lábosba tettem őket és vízzel felöntve, megsózva pároltam kb. 10-15 percig. Amikor megpuhult, leszűrtem, félbe vagy negyedbe vágtam őket. Közben egy serpenyőbe lilahagyma került kockázva, amit pici olívaolajon megpirítottam, majd hozzáadtam kockára vágott almadarabokat, amiket fedő alatt puhára pároltam. Az egészet megszórtam egy kis wok fűszerkeverékkel. Amikor az alma megpuhult, hozzáadtam egy kis szeletelt mandulát, majd a kelbimbókat, hogy újra átmelegedjen. Rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése