2010. 06. 08.

NYÁRKÖSZÖNTŐ EBÉD - GLUTÉNMENTES GYÜMÖLCSLEVES ÉS CSÁSZÁRMORZSA

Akárhányszor családot látogatunk, sosem térünk haza üres kézzel. Ha mást nem, néhány üveg befőtt, lekvár mindig velünk utazik. Mivel már jó néhány gyümölcsbefőtt felhalmozódott a "kamrapolcon", és egyébként is beköszöntött a nyár, ma egy gyors gyümölcsleves készült, a maradék szilvából pedig császármorzsa "feltét".

Gluténmentes gyümölcsleves:
A befőtt gyümölcsöket (cseresznye, szilva, alma) kimagoztam, betettem egy lábosba és felöntöttem vízzel. Ízesítésként belekerült egy pici só, cukor, fahéj, forralt bor fűszerkeverék és lime-nak a leve.
Mivel a gyümölcsök már eleve puhák voltak, csak épp annyira forraltam össze, hogy az ízek összeálljanak, majd egy kis kukoricalisztes tejföllel behabartam és még egyszer felforraltam.

Gluténmentes császármorzsa:

Hozzávalók (2 fő részére):
12,5 dkg gluténmentes liszt (pl. Coelipan)
2 dl tej
2 tojás
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor (pl. Haas)
5 dkg vaj (pl. Rama)

Elkészítés:
  • A tojást szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukorral.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • A lisztet összekevertem a tejjel és cukros tojással.
  • A vaj felét megolvasztottam és ez is belekerült a lisztes masszába.
  • A tojáshabot finoman beledolgoztam a tésztába.
  • A vaj másik felét felforrósítottam a serpenyőben, és beleöntöttem a tésztát.
  • Egy ideig hagytam egészben megsülni, hogy az alja megpiruljon, majd darabokban megfordítottam. Amikor a tészta nagyjából mindenhol átsült, folyamatos kevergetés mellett morzsás állagúra "tépkedtem" a fakanállal.


Általában házi sárgabarack lekvárral szokták enni, én most a befőttből megmaradt szilvákat főztem "lekvárnak". A szilvákat kimagoztam, a robotgépben felaprítottam annyira, hogy még kicsit darabos legyen. Kis cukorral kb. 20-30 percig főztem (fél üveg szilvát). Ez került végül a morzsára. Nagyon fincsi lett.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése