2010. 06. 11.

TONHALAS TORTILLA

A tegnapi oldalas után, ebben a dög melegben valami egyszerű, könnyed ebédre vágytam. Sajnos nagybevásárlás előtt állva kifogytunk a zöldségekből, pedig leginkább egy saláta esett volna jól. Ahogy nyári ételötletek után kutattam a neten, felmerült a tortilla lehetősége. Nagyon sokan pikáns, fűszeres csirkehússal készítik, én most tonhalas variációt készítettem.

Sosem csináltam még tortilla-t, főképp nem gluténmentesen, így nem tudtam lesz-e ebédem, de már régóta ki akartam próbálni. A tortilla eredetileg is kukoricalisztből készül, de itthon leginkább búzalisztes változatát árulják a boltokban. Sok ételnél a gluténmentes liszt másképp viselkedik, de gondoltam, ha a mexikóiak képesek kukoricalisztből ilyet készíteni, akkor ennél pont hogy nem lesz probléma a glutén.
A tapasztalat kicsit mást mutatott, legalábbis így elsőre. Magát a tésztát meglepően jól meg tudtam csinálni, a nyújtásnál viszont előjött a szokásos a töredezési probléma. Azt sajna nem tudom, hogy az eredeti tortilla-nak milyennek kellene lennie, lévén, hogy a bolti búzalisztes tortilla nem minta. Mindenesetre elég jóra sikerült a töltelékkel és nem maradtam éhen. :)
A megsült tortilla-kat alufóliával letakartam, és így kissé felpuhult, és könnyebben kezelhető, félbehajtható lett.

Tortilla hozzávalók (4 személyre):
30 dkg gluténmentes liszt (én a Coelipan-t és kukoricalisztet 2/3-1/3 arányban kevertem)
4 ek olaj
sütőpor
langyos víz (kb. 3 dl)

A liszthez hozzáadtam a sót, sütőport, olajat majd a víz felét. Jól elkevertem és elkezdtem hozzáadni a maradékot, annyit, hogy egy jól kezelhető, nem ragacsos tésztát kapjak. 5-10 percig kell dagasztani, 10-12 gombócba szedni, majd 15-20 percig nedves konyharuhával letakarni.
A pihentetés után a gombócokat 1-2 mm-es kör alakra kell nyújtani és a palacsintához hasonlóan barna foltosra sütni mindkét oldalát.
(Én féladagot csináltam, így 6 kisebb lap lett, ez bőven elég 2 főre szerintem.)

Tonhalas töltelék:
Egy nagyobb tonhalkonzervből kiöntöttem az olajat egy lábosba, amin újhagymát pirítottam, de csak épp annyira, hogy megpuhuljon és ne legyen nagyon erős. Ezután beletettem a tonhalat is, szétnyomkodtam, majd meglocsoltam citromlével. A mirelit kukoricát közben mikróban felolvasztottam és hozzákevertem a tonhalhoz, összeforgattam és friss korrianderlevéllel, bazsalikommal fűszereztem.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése