2009. 12. 12.

Brokkolis pulyka besamellmártással


Mostanság "divatos" a lúgosításról beszélni, de valójában tényleg nagyon sokan szenvednek az elsavasodástól és a refluxbetegségtől. Sajnos ez nálunk is téma, és próbálunk odafigyelni a táplálkozásra.
A brokkoli egy olyan zöldség, amely nemcsak a lúgosító étrendben alkalmazható, de sok vitamint (kálcium, vas, folsav, C-vitamin, B-vitamin..)  is tartalmaz.
Lehet belőle krémlevest, fasírtot és sok mindent készíteni, a mai menü a brokkolis pulykamell volt, besamellmártással, hozzá kakukkfüves rizzsel.
A pulykamell szeleteket picit elősütöttem egy serpenyőben (egy kis olívaolajon), fűszerként csak sót, borsot használtam. A megpirult hússzeleteket betettem egy jénaiba, erre kerültek a brokkolik. A brokkolit előtte sós vízben felforraltam és néhány percig főztem.
Közben elkészítettem a besamellmártást is: a visszamaradt olajba kukoricalisztet szórtam, és elkevertem, majd szép fokozatosan felöntöttem laktózmentes tejjel. Megsóztam, borsoztam és tettem bele szerecsendiót (néha bazsalikomot is szoktam). Addig kevergettem és adtam hozzá tejet, amíg a megfelelő mennyiségű és sűrűségű mártást kaptam, majd beleszórtam egy kis óvári köményes reszelt sajtot, és az egészet így felforraltam.
A hús+brokkoli kombóra ment a mártás és a tetejére még szórtam egy kicsit a sajtból, amitől szép barnára pirult a teteje. Először alufóliával lefefedve sütöttem 180 fokon kb. 35-45 percig, majd fólia nélkül is, hogy meg tudjon pirulni.
Köretként rizst főztem, amit egy kis tálkába halmoztam és kiborítottam a tányérba, hogy kicsit ízlésesebb legyen :), és megszórtam kakukkfűvel.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése