2009. 09. 15.

Gyömbéres lazac újkrumplival


Valahogy én sosem voltam egy nagy halimádó. Leginkább a sok szálka miatt, hisz mennyi macerával jár egy jóízű falatot megenni. :)
Mostanában viszont valahogy rákaptam, na nem az ezernyi szálkát tartogató halszeletekre, de a lazacfilé abszolút a top lett.
Igaz, hogy nem a legolcsóbb "szórakozás", de megéri a pénzét, és nem mellesleg állati egészséges. ("A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de kiváló szelén, B12, B6, D vitamin és magnézium forrás is. A rendszeres lazacfogyasztás erősíti az immun-, ideg-, szív- és érrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, megvéd agyvérzés, infarktus, rákos daganatok kialakulása ellen.")
A lazacot is sokféleképp el lehet készíteni, van is egy megszokott receptem, de most kipróbáltam egy másikat és nagyon bevált. Magát a lazacfilét vagy megvesszük és azonnal elkészítjük, vagy szoktunk mirelit szeleteket is venni, amiből egy doboz elegendő kettőnknek egy ebédre.

Az elkészítés előtt kiveszem a fagyasztóból és felengedem a lazacfiléket. Ez esetben jó igazi gyömbért használni és nem port. A gyömbért megpucolom és pici darabokra vágom, amit kis olívaolajon megpirítok, így kijönnek teljesen az illatok és ízek belőle, és erre ráhelyezem a halat. Néhány percig a gyömbéren pirítom, mindkét oldalán átsütöm, hogy kérget kapjon. Aztán jöhet egy kis só, bors, valamint szójaszósz és citromlé. Még néhány perc és kész is. Nem szabad túlsütni, az sem baj, ha picit rózsaszín a közepe, bár ízlések és pofonok.
A szójaszószt mostanában fedeztem fel, nagyon intenzív és kellemes ízvilágot ad egyes ételeknek. Ehhez a gyömbéres halhoz nagyon illik. Egyre viszont vigyázni kell glutén szempontból. Sajnos a szójaszószok nagy része tartalmaz búzát, így figyelni kell nagyon a címkére. (Bioboltokban kell keresni.)
Köretként újkrumplit sütöttem sütőben úgy, hogy alaposan megmosva az apró krumplikat héjastúl kettévágtam és betettem egy tepsibe. Pici olívaolajjal meglocsoltam, só, bors és szórtam rá szárított zöldfűszereket. Alufóliával letakarva sütöttem kb. 40 percig, majd fólia nélkül még egy pár percet visszatettem pirulni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése