2009. 09. 15.

Gluténmentes hagymaleves


A hagymalevest sokféleképp el lehet készíteni, én a legegyszerűbb módszert szoktam alkalmazni. Szeretem, mert gyorsan megvan, finom és laktató.
Ahogy a leves általában attól jó ízes, hogy minél többféle hús vagy zöldség fő benne, ez is akkor nagyon finom, ha többfajta hagymát teszünk bele. Én vegyesen szoktam a lila és vöröshagymát, és mostanában felfedeztem a sonkahagymát, ami zsengébb a vöröshagymánál és talán finomabb is. Ezenkívül a rengeteg fokhagyma sem marad el természetesen. :) (Nálunk alapvetően nagy mennyiségben fogy a fokhagyma, mert nemcsak finom, de nagyon egészséges is.)
A leves elkészítése nagyon egyszerű, sok-sok hagymát karikázok, amit megpirítok egy serpenyőben. A fokhagymát csak a végén egy picit teszem bele, nehogy megégjen. Közben felteszem a vizet forrni, egy kis sóval és ételízesítővel. Amikor a hagyma már üveges és kicsit összeesett, a lobogó vízbe teszem és kb. 20 percig főzöm. Mielőtt levenném, egy kis kukoricalisztes tejföllel behabarom, így is hagyom párat rotyogni és kész is.
Tálaláskor én mindig teszek a tányérba pirított kenyérkockákat, arra merve a forró levest, majd a végén megszórom reszelt sajttal, amitől nagyon finom és laktató is.
Amire glutén szempontjából figyelni kell ennél az ételnél, az az ételízesítő, tejföl és sajt (na és persze a pirított kenyér). Az ételízesítők terén vita folyt sokáig a delikát és vegeta közt, a jelenlegiek alapján a sima vegeta nem jó, csak a speciális mediterrán ízesítésű, amire rá is van írva, hogy gluténmentes. Ezenkívül megfelelő pl. a Házi Piros Paprika Kft. Vito ételízesítője, illetve a Szegedi Paprika Boszorkány ételízesítője.

A sajt esetében sok gyártó termékei használhatóak, ez esetben megfelelő egy trapista, amiből én pl. az Óvártej termékét szoktam megvenni. (Gyakran megveszek egy egész kereket, felnegyedelem, és a negyedeket külön-külön lefagyasztom. Mivel mi csak ketten vagyunk és a zsírtartalom miatt leginkább csak én eszem ilyen sajtokat, így sokkal praktikusabb és bármikor elővehetek egy kis sajtot a mélyhűtőből.)

A tejfölből eleinte Danone-t használtunk, de már régóta nem garantálják a gluténmentességet, ezért én áttértem a Mizo-Sole termékcsaládra. Mivel nálunk a zsírtartalom is számít, mi a kék dobozos Mizo tejfölt szoktuk venni.

A pirított kenyérkockákat a saját sütésű kenyeremből szoktam elkészíteni (a kenyeret a korábbiakban leírtak alapján a Mester család kenyérporából készítem). A kenyérkockákat akár serpenyőben is meg lehet pirítani, de a pirítószacsi segítségével kenyérpirítóban is könnyedén elkészíthető.

1 megjegyzés :

  1. Németi Anna Ildikónak hívnak,16 éves LÉ lány vagyok:(!Most 2 hónapja derült
    ki,hogy beteg lettem:(.Nagyon tetszik ez az oldal:)Szívesen beszélgetnék
    LÉ-kel:)) msn-en.Címem: anika.girl@hotmail.com . Jó egészséget
    mindenkinek,aki ezt olvassa! Szép napot:Babu

    VálaszTörlés