2011. 10. 12.

GLUTÉNMENTES TÍZÓRAI, UZSONNA ÖTLETEK AZ IR DIÉTÁBAN

Sajnos elég gyakori, hogy a lisztérzékenység inzulinrezisztenciával párosul. Ez egy olyan életmódváltást követel meg a betegektől, aminek egyik része a rendszeres mozgás, a másik pedig a cukorbetegekéhez hasonló "diéta", vagyis a finomított szénhidrátok, cukrok kiiktatása.
A legfontosabb szabály, hogy mellőzni kell a fehér lisztből készült kenyereket, péksüteményeket, tésztaféléket és cukorban gazdag édességeket.
Érdemes naponta sokszor keveset enni (5-6 alkalom) és rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó) szénhidrátokat fogyasztani. Ébredés után tanácsos mihamarabb reggelizni és lefekvés előtt is rágcsálhatunk valamit.
Arra is figyelni kell, hogy reggel és este inkább lassú szénhidrátokat (pl. zabpehely, rostban gazdag zöldségek) fogyasszunk és napközben együnk gyorsabb szénhidrátokat (pl. tejtermékek, gyümölcsök).

Én most a köztes étkezésekhez (tízórai, uzsonna) gyűjtöttem össze tippeket.

"Gyümölcsfagyi"
Fagyasztott gyümölcsöt túróval és tejföllel vagy tejszínnel, egy kis citromlével és 1-2 ek. édesítőszerrel összeturmixolunk. Azonnal fogyasztható. (Fontos, hogy a gyümölcs fagyasztott legyen, attól lesz fagyi állaga.)

Gyümölcsturmix
Az alap: bármilyen gyümölcs tejjel (esetleg pici édesítőszerrel) összeturmixolva.
Ezt kiegészíthetjük magvakkal, diófélékkel, gluténmentes zabpehellyel.

Túrókrém
A körözötthöz hasonló módon sokféle túrókrémet készíthetünk, sós és édes variációban is. Édes variációhoz használhatunk gyümölcsöket, a sós krémeket pedig rákenhetjük néhány szelet abonettre, puffasztott rizsszeletre vagy gluténmentes kekszre, kenyérre...
Példák:
- túró, tejföl, újhagyma/póréhagyma/snidling, só, bors, kapor
- túró, tejföl, újhagyma, felkockázott cheddar sajt, só, bors

Zöldségitalok
Ehhez érdemes beszerezni egy zöldségcentrifugát.

Saláták
A zöldségek sok szempontból hasznosak. Sok értékes vitamint, tápanyagot tartalmaznak, valamint növelik az étel rosttartalmát és kevés szénhidrátot tartalmaznak.

Krémek
Gluténmentes kenyérre rengeteg feltétet kenhetünk, például házilag elkészített májkrém, avokádókrém, padlizsánkrém, gombás melegszendvicskrém, tojáskrém, halkrém... (IR diétában javasolt magas rosttartalmú lisztekből, maglisztekből készült kenyereket sütni vagy vásárolni.)

Zöldségek, gyümölcsök
Természetesen a nyers zöldség, gyümölcs önmagában is megállja a helyét, de készíthetünk gyümölcssalátát is. A gyümölcsöket fogyaszthatjuk tejtermékkel (pl. natúr joghurt, túró, sajt), a zöldségekhez készíthetünk joghurt, tejföl vagy kefir alapú mártogatóst vagy humuszt.

Olajos magvak
Elrágcsálhatunk egy kis diót, mogyorót, kesudiót, napraforgómagot, tökmagot, mandulát is. Az ezekben található zsírok és tápanyagok hasznosak mind a lisztérzékenyek, mind az IR diétát tartók számára. Kombinálhatjuk gyümölcsökkel, salátákkal is.

Desszertek
Vehetünk előregyártott gluténmentes diabetikus termékeket, de a legjobb az otthon készített változat. (A bolti diabetikus termékek nagy átlagban csak a cukrot helyettesítik édesítőszerekkel. Míg a házi desszerteknél egyrészt kimarad a sok mesterséges hozzávaló és a szénhidrát minőségét és mennyiségét is tudjuk variálni.)
A süteményekben tudjuk csökkenteni a szénhidrátot egyrészt a rostok hozzáadásával, másrészt használhatunk olyan alapanyagokat, amelyeknek jóval alacsonyabb a szénhidráttartalma, mint a kukorica-, rizs- vagy burgonyalisztnek.
Nagyon jól beleilleszthető a gluténmentes+IR diétába például a mandulaliszt, ami remek sütemények, palacsinták tésztájához. További alacsony szénhidráttartalmú lisztek: barnarizs, szója-, quinoa-, hajdina, tökmag-, lenmag-, kókuszliszt...

TIPP:
A fahéj kedvező hatással van a vércukorszintre, így hasznos napi szinten használni. Akár kávé tetejére, akár gyümölcsökkel kombinálva vagy süteménybe sütve.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése