PCOS - Inzulinrezisztencia

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a meddőség egyik leggyakoribb oka, a nők kb. 10%-át érinti.
A betegség alapja az inzulinrezisztencia (IR), amikor is több inzulin termelődik a normálnál, amely további hormon- és anyagcsere zavarokat okoz.

A betegség tünetei:
- PCO (policisztás ovárium): a petefészkekben általában nem érik tüsző, hanem apró, 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad
- rendszertelen menstruáció
- vetélés, koraszülés
- cukoréhség
- ájulásszerű rosszullét (hirtelen vércukorcsökkenés)
- koncentrálóképesség zavara, álmosság, gyengeség
- elhízás (főleg has, deréktájon)
- zsíros, pattanásos bőr
- hajhullás
- férfias típusú szőrnövekedés

Kezelés:

- Diéta: Ez a legnehezebb része a kezelésnek, hisz ez egy egész életen át tartó cukormentes diéta, szénhidrát számolgatással kiegészítve. A legfontosabb, hogy napi 5-6 étkezést iktassunk be, ezáltal a vércukor szintje állandó. A legtöbb szénhidrátot ebédre ehetjük, kicsit kevesebbet reggelire és vacsorára, és köztes étkezésekre is szükség van. Sőt, utóvacsorát is majszolhatunk. A mennyiségeket mindenkinél az egyéni jellemzőkre vonatkozóan állapítja meg a dietetikus szakember.
Az ételeinkből teljes mértékben mellőzni kell a cukrot (barna és nádcukrot is), mézet, csokikat, édességeket. Ezek helyett diabetikus csokit, illetve természetes (nekem a fruktózt, nyírfacukrot, juharszirupot javasolták) és mesterséges édesítőszereket használhatunk. A mesterséges édesítőszerekkel én egyelőre nem vagyok kibékülve és egészségügyi szempontból sem bízom igazán bennük.
A zöldségek közül a bab, lencse, zöld- és sárgaborsó nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, így ezt már bele kell számolni a napi adagba. A többi zöldség korlátlanul fogyasztható. A krumpli, rizs és tésztafélék is nagyban növelik a napi szénhidrát mennyiséget.
Gyümölcsök közül a szőlő, banán és aszalt gyümölcsöket kell mellőzni.
A sajt, túró, tojás és húsok számomra "korlátlan" mennyiségben fogyaszthatók.
Ezen kívül minden másnál számolni kell a szénhidrát tartalmat, ami végülis nem annyira vészes, mert én nem ettem eddig se sokkal többet. Korábban is sokszor ettem keveset.

- Mozgás: nagyon fontos a rendszeres mozgás, a kezelésnek 40%-át kiteszi.

- Gyógyszer: általában a metformint szokták alkalmazni (többféle néven árulják). A kezelés beállítása, gyógyszer adag meghatározása orvosi feladatot igényel. (Nem minden esetben írják fel, egyénileg állapítják meg a szükségességét.)

A betegségről még több részletet itt olvashattok: http://www.pco-szindroma.hu

Tízórai, uzsonna ötletek >>