2013. 02. 04.

IBS ÉS A FODMAP DIÉTA

A férjemnél felmerült az IBS betegség gyanúja, ezért az elkövetkezendő 2 hónapban olyan diétát kell tartania, amiben kerülni kell a FODMAP tartalmú ételeket.
Mielőtt rátérnék arra, hogy mit is jelent a FODMAP, néhány szó magáról a betegségről... Az IBS (Irritábilis Bél Szindróma) a gyomor-, bélrendszer funkcionális rendellenessége, ami olyan tüneteket okoz, mint hasmenés, székrekedés, görcsös hasi fájdalom, puffadás. A lakosság kb. 10-15%-át érinti.
A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy az IBS tüneteit nagyban befolyásolják bizonyos típusú szénhidrátok. Ezeket nevezik FODMAP-oknak, amik tulajdonképp megemészthetetlen cukorfélék.

A FODMAP a következő angol szavakból tevődik össze: Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides, - Polyols, amik az alábbi cukorfajtákat takarják:
- Oligo-saccharides: fruktánok, galaktánok
- Di-saccharides: laktóz (tejcukor)
- Mono-saccharides: fruktóz (gyümölcscukor)
- Polyols: cukoralkohol.


Az IBS tünetei egyénenként változnak, ahogy az is, hogy kinél mi váltja ki, ki mire érzékenyebb. Éppen ezért egyénileg kell kideríteni, hogy kinél mit szükséges kizárni az étkezésből ahhoz, hogy az illető élete könnyebb, kényelmesebb legyen.
Erre találták azt ki, hogy egy 8 hetes szigorú diétát kell követni, ami alatt az összes fajta cukrot ki kell hagyni az étkezésből, ezután pedig fokozatosan és csoportonként visszavezetik őket, ami alapján kiderül, hogy mely ételeket szükséges hosszútávon elkerülni.
Ellentétben a lisztérzékenységgel, ha a beteg olyan ételt fogyaszt, amire érzékeny, az nem okoz maradandó károsodást, de a fent felsorolt tünetek igencsak megnehezíthetik az ember életét. Természetesen az életmód és a stressz nagyban befolyásolja ezt a betegséget is.

MIBEN TALÁLHATÓAK FODMAP-OK?
  • Fruktánokat tartalmaz a búza, rozs, illetve jó néhány gyümölcs (pl. alma, szilva) és zöldség (pl. káposzta, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, sonkahagyma) is.
  • Fruktózt a gyümölcsökben (pl. alma, körte, mangó, görögdinnye), aszaltgyümölcsökben, gyümölcslevekben és édesítő anyagokban (pl. méz, agave, gyümölcscukor) találunk.
  • Galaktánokat a különböző hüvelyesek tartalmaznak, mint a bab, lencse, csicseriborsó, szójabab.
  • A laktóz fellelhető a tejben, tejtermékekben.
  • A poliolok előfordulnak zöldségekben (pl. avokádó, gomba), gyümölcsökben, cukormentes termékekben, valamint olyan édesítőszerekben, mint sorbit, xylit, mannit, maltit.
KERÜLENDŐ ÉTELEK
  • Búza, árpa, rozs, kuszkusz, bulgur alapú gabonák, lisztek, müzlik, kenyerek, péksütemények, tészták, édességek.
  • Gyümölcsök: alma, körte, szilva, sárga-, őszibarack, nektarin, görögdinnye, füge, mangó. 
  • Zöldségek: hüvelyesek, hagyma, fokhagyma, újhagyma fehér része, gomba, karfiol, spárga.
  • Magok: kesudió, pisztácia.
  • Édesítőszerek: méz, agave, fruktóz, fruktóz szirup, glükóz-fruktóz szirup, fruktóz-glükóz szirup, sorbit, xylit, maltit, mannit.
  • Tej, tejtermékek: joghurt, túró, kefir, fagyi, lágy és friss sajtok, hozzáadott laktóz, tejpor, író, savó.
  • Italok: koffeintartalmú italok, alkohol, szénsavas üdítők.
ALKALMAZHATÓ ÉTELEK
  • Gluténmentes gabonák (krumpli, rizs, hajdina, quinoa és ez esetben a zab is), kenyerek, péksütemények, müzlik, tészták, édességek, amik nem tartalmaznak sem laktózt, sem a kerülendő édesítőszerek egyikét.
  • Tejtermékek: laktózmentes termékek, kemény sajtok (cheddar, parmezán), feta, mozarella, brie, camembert, tejmentes alternatívák (pl. rizstej, kókusztej, kókuszkrém).
  • Friss húsok, halak, tenger gyümölcsei.
  • Gyümölcsök (egyszerre kis mennyiségben): banán, szőlő, mandarin, kiwi, lime, citrom, narancs, eper, málna, rebarbara, ananász, papaya, kék és vörösáfonya. (Nagyon kis mennyiségben lehet: cseresznye, kókuszreszelék, grapefruit, licsi, gránátalma.)
  • Zöldségek: cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, répa, snidling, újhagyma zöld része, uborka, saláta, olívabogyó, pak choi, paszternák, krumpli, tök, retek, spenót, rukkola. (Csak kis mennyiségben lehet: borsó, kukorica, édesburgonya, zeller, brokkoli, cékla, avokádó, artócsóka.)
  • Tojás.
  • Olajok, zsiradékok.
  • Magvak, diófélék: földimogyoró, pekándió, dió, fenyőmag, tökmag, napraforgómag. (Mandula, mogyoró csak kis mennyiségben.)
  • Ízesítés: friss és szárított zöldfűszerek (pl. bazsalikom, snidling, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű), só, bors, paprika, gyömbér, fahéj, koriander, mustármag, szerecsendió, kurkuma, ecet. Fokhagyma helyettesítése fokhagymás olajjal.
  • Italok: víz, ásványvíz, 1 dl 100%-os gyümölcslé, zöldtea.
  • Édesítőszerek: cukor, glükóz, glükózszirup, dextróz, juharszirup, stevia, szacharin, aszpartám, szukralóz, canderel, splenda.

6 megjegyzés :

  1. Szia!
    Véletlenül jutottam az oldaladra, én csak laktózérzékeny vagyok és IBS-em van (a kislányommal pedig egy évig diétáztunk tejallergia miatt).. Röviden annyit, hogy elég lesújtóak a tapasztalataim. Magyarországon az IBS-sel szerintem nem kezdenek semmit, elmondják, hogy valszeg a stressz a kiváltó oka, és együtt kell élni vele. Úgyhogy arra jutottam, hogy a saját utamat kell járnom. Ételallergia felismerésében is nagyon le vagyunk maradva, mintha ez egy szürke terület lenne az egészségügyben, a házi orvosok meg pláne nincsenek felkészítve a felismerésére, mert nekik kellene elküldeni a pácienst gasztroenterológushoz.
    Már több mint 10 éve van IBS-em, az utóbbi pár évben gyógyszerrel már egyáltalán nem próbálkozom, mostanában az a tapasztalatom, hogy a mozgás segít a puffadtságon, az úszás nagyon jó, illetve olyan mozgásformák, amik a hasizmot dolgoztatják meg. Ezt állítólag kísérletekkel is bizonyították.
    Le a kalappal előtted, hogy ennyi "nyavaja" mellett ilyen pozitív vagy, szerintem ez példamutató. Egyél továbbra is jókat! Üdv: Kata

    VálaszTörlés
  2. Jozsef vagyok ibs beteg! Tegnap ettem laktoz glutenmentes disznosajtot 3 vekony szeletet Ma reggel 1 normal szeklet utan 2 hasmeneses de nem vizes es utána görcsöl a hasam! Mi okozza?

    VálaszTörlés
  3. Valaki válaszolna????? Boros jozsef

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zöldséges bulgur ehető??? Ibs beteg!

      Törlés
  4. Fejes salata ecetes cukros lében ehető?????

    VálaszTörlés
  5. Az ibs-el nem lehet normális életet élni!!! Fél lábamat odadnám ha valaki megszabadítana tőle°°

    VálaszTörlés