2012. 02. 10.

HÉTVÉGI MENÜ

A hétvégén tartottuk a lakásavató második fordulóját, decemberben ugyanis új albérletbe költöztünk. Eme alkalomra készültek el ezek az ételek, mindenki nagy örömére: barackkrémleves, részeges csirke és almás csirkefasírt.

BARACKKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK (4-6 személyre): 3 barack konzerv (250 g-os dobozok voltak), só, cukor vagy édesítőszer, fűszerek, citromlé, 1-2 dl gluténmentes főzőtejszín

ELKÉSZÍTÉS
Tél lévén konzerv barackot használtam, de természetesen jobb igazi barackból elkészíteni.
A barackokat kisebb darabokra vágva, vízzel felöntve megfőzzük. A vízbe pici só, cukor vagy édesítőszer, egy fél citrom leve és fűszerek kerülnek ízlés szerint. Én most mézessütemény fűszerkeveréket használtam (1-2 kk.), de megteheted, hogy külön-külön teszel hozzá fahéjat, szegfűszeget, gyömbért...
Amikor a gyümölcs megpuhult, levesszük a tűzről és kicsit lehűtjük, majd az egészet leturmixoljuk (lével együtt). A pépet visszatesszük a lábosba, majd egy pici keményítővel vagy gluténmentes liszttel elkevert tejszínnel összeforraljuk.
Tálaláskor egy kis gluténmentes tejszínhabot is lehet fújni a tetejére.

RÉSZEGES CSIRKE

Egy nagy jénai aljára bacon-öket fektettem, majd erre kerültek a csirkecombok és mellek.
A húsokat sóval, borssal, majorannával és petrezselyemmel fűszereztem, majd felöntöttem őket fehérborral.
Alufóliával letakarva először kicsit magas hőfokon, majd közepesen sütöttem (nagyjából 30-45 percig).
Ekkor a húsdarabok mellé került egy kis felkockázott gomba, amit külön még kakukkfűvel megszórtam. A lébe pedig került egy kis tejföl, és így sült még kb. negyed órát letakarva.
Amikor már a hús is teljesen megpuhult, alufólia nélkül megpirítottam az egészet.

ALMÁS CSIRKEFASÍRT

HOZZÁVALÓK (4 személyre): 2 egész csirkemell, 1-2 alma, 1 tojás, 1 vöröshagyma, gluténmentes zsemle/kenyér (vízbe vagy tejbe áztatva), só, bors, petrezselyem, 1 kk. mustár, gluténmentes zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS
A csirkemellet ledaráltam, hozzáadtam a reszelt almát, felkockázott hagymát és a többi hozzávalót. (Gluténmentes zsemle helyett használhatsz főtt krumplit is összetörve.)
A masszából fasírtgolyókat formáztam, majd gluténmentes zsemlemorzsába forgatva olajban kisütöttem. Én a golyókat a serpenyőben kicsit szét szoktam lapítani, így könnyebb megsütni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése