2011. 05. 19.

A LISZTÉRZÉKENYSÉG AZ ORVOSOK ÉS BETEGEK KÖRÉBEN

Amióta a blog létezik, rengetegen megkerestek ezerféle kérdéssel, problémával. Az egyesület fórumát is rendszeresen olvasom, és egyre csak azt veszem észre, hogy mind a betegek, mind az orvosok hajlamosak félvállról venni a lisztérzékenységet. 
Természetesen ez nem mindenkire igaz, de a betegséggel kapcsolatos információk sajnos elég vegyesen vannak kezelve. Számomra egyre felháborítóbb, hogy az orvosok körében nem egy olyan szakembert találunk, aki egyáltalán nincs tisztában a coeliakia-val, és ennek ellenére kezeli a lisztérzékeny betegeket. Az évek során nem egy olyan esettel találkoztam, hogy valaki kifejezetten orvosi utasításra hagyta abba a gluténmentes diétát. Olyan is előfordul, hogy a beteg bizonytalanodik el, ha a családtagok, ismerősök próbálják hitegetni bármiféle reménykeltő megoldással.

Szeretném, ha legalább a diagnosztizált betegekben tudatosulna, hogy a lisztérzékenység nem játék. A tévhitekkel ellentétben ez sajnos a mai álláspont szerint nem kinőhető gyerekbetegség!!! Ez egy autoimmun betegség, ami egyelőre nem gyógyítható, hanem egész életen át tartandó gluténmentes diétával kezelhető. A gluténmentes diéta a mi gyógyszerünk, amit soha, semmilyen körülmények között nem szabad sem szüneteltetni, sem abbahagyni!!!
Nagyon sokan azt hiszik, hogy amikor az ellenőrző vizsgálaton negatív eredményt kapnak, a diéta abbahagyható. A károsodott bélbolyhok ugyan visszanőnek a diéta betartásával és a szervezet helyrejön (jó esetben néhány hónap alatt), újra felszívódnak a tápanyagok, vitaminok, de ez sohasem jelenti azt, hogy újra ehetünk glutént.
Nagyon sokan közülünk már akkor kapjuk a diagnózist, amikor a betegség kezeletlensége miatt számos más következmény alakult ki, mint pl. laktóz intolerancia, cukorbetegség, reflux, csontritkulás, pajzsmirigybetegség, gyakori vetélés/meddőség... Ha valaki abbahagyja a diétát, ezek mind újra előjöhetnek vagy tovább romlanak.

Nagyon kérem tehát azon sorstársaimat, akiket lisztérzékenységgel diagnosztizáltak, soha ne hagyják abba a diétát, senki hatására!!! (Ha kell, váltsatok orvost...)
Ha pedig valaki kívülállóként ismer lisztérzékenyeket, és megtudja, hogy az illető nem tartja rendesen a diétát vagy abba akarja hagyni, kérlek figyelmeztessétek őket!!!

(Természetesen a lisztérzékenység nem összekeverendő pl. a lisztallergiával, vagy a candida diétával... A fentiek csak a lisztérzékenységre vonatkoznak!!)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése