2011. 02. 18.

GLUTÉNMENTES ZABPEHELY KEKSZ

HOZZÁVALÓK
100g gluténmentes liszt
150g gluténmentes zabpehely
100g vaj
1 tojás
csipet só
sütőpor
120g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
Csokis változatba: 1-2 ek. keserű kakaó
Almás változatba: 1 reszelt alma, fahéj, gyömbér, szegfűszeg


ELKÉSZÍTÉS
A száraz összetevőket összekeverem, a vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és végül belekeverem a lisztbe. Nem kell megijedni, hogy túl kemény vagy száraz a tészta, ez a lényege, így lesz keksz állagú.
Kis gombócokat teszek a tepsibe és kézzel szétlapítom őket.
170-180 fokon 10-15 perc elég neki.

A ZABRÓL
A zabot nem szokták a gluténmentes gabonák közé sorolni, pedig a zab maga nem tartalmaz glutént, csak gyakori a keresztszennyeződés. Szaküzletekben viszont találunk garantáltan gluténmentes termékeket, pl. zabpelyhet. (Angliában a nagy élelmiszerláncokban is elérhető a gluténmentes zabpehely, például Tesco, Sainsbury.)

A zabnak igen magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és sok hasznos nyomelemet, vitamint tartalmaz. Gazdag kálciumban, ami szintén jót tesz a lisztérzékenység okozta csontritkulás orvoslásában. Kalóriatartalma is előnyösebb a kukoricánál, krumplinál és rizsnél, így az IR is diétában hasznos tud lenni.

3 megjegyzés :

  1. Úgy tudom, hogy a zab tartalmaz glutént csak igen kis mennyiségben és van,aki fogyaszthatja/ná a lisztérzékenyek közül valaki nem.
    Amúgy szerintem szuper, hogy Londonban már odafigyelnek, arra, hogy legyen tiszta zab. Nagy könnyebbség lenne sok ember számára, ha itthon is elterjedne..

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. A norveg zab nem tartalmaz glutent

      Törlés