2011. 02. 12.

A BÁRÁNY

Egész héten az volt a tervem, hogy szombaton bárányt sütök. Ehhez beszereztem két szép nagy darab csontozott új-zélandi báránylapockát.
Kell egy nagy visszazárható fagyasztós zacsi. A zacsiba olívaolajat, rengeteg rozmaringot, fokhagymadarabokat tettem. Háromba vágtam egy citromot, kicsit belefacsartam a levüket a zacsiba és a darabokat is beledobtam. A báránydarabokat eleve hálóval kötözve, feltekerve kaptam. A két vége felől bőven megtömködtem fokhagymadarabokkal, majd a zacsiba raktam őket és persze jól összeráztam. Így töltöttek el egy utolsó éjszakát kettesben a hűtőben.

Reggel kivettem őket a zacsiból és egy tepsibe ültettem őket. A maradék fokhagymákat, amit még lehetett beletömtem, a többit csak közéjük raktam. A citromdarabokat ki lehet dobni. Volt bárány-leveskocka. A zacsiból a levet egy tálkába töltöttem és egy kockát szétnyomkodtam benne, így egy szószfélét kaptam. Ezzel bedörzsöltem még a báránykáimat mielőtt alufóliával takargattam be őket. Előbb 20 percig 220 fokon sültek, majd visszavettük 160 fokra és így sültek még másfél órát. További 20 percig még pirultak ezután a fólia nélkül. Az eredmény omlós, puha, íncsiklandozó bárányhúsi.
Köretképp főtt, pirított krumpli és grillezett bébizöldség dukál. Kiváló szombati ebéd!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése