2011. 01. 21.

LONDONBAN TÖLTÖTT ELSŐ HETEK

Január elején megérkeztünk Londonba, néhány hét alatt is teljesen pozitív kép alakult ki. Sok területen lenne mit tanulnunk az angoloktól, de mivel ez egy gasztroblog, leginkább étkezés szempontjából szeretném bemutatni..

Az élelmiszerek közül van néhány dolog, amiből itt hiány van vagy nem lehet igazán jót kapni, mint például pirospaprika, tejföl, virsli- és kolbászfélék na és túrórudit vagy nokedliszaggatót se keressen itt senki.
A kinti magyarok általában néhány havonta hazautazva szerzik be a nagyobb adag pirospaprikát és túrórudival, házi kolbásszal.. felszerelkezve térnek vissza. :) Illetve itt is van pl. magyar és lengyel bolt, ahol be lehet szerezni a tipikus magyar élelmiszereket.
Az angolok is használnak sour-cream-nek nevezett "tejfölt", de ennek leginkább olyan íze van, mint a tejföl és joghurt keverékének. Meg kell mondjam, nekem ez is ízlik, pl. tzatziki-hez tökéletes és a legutóbb készített rakott krumpliban is nagyon finomnak tetszett. Ezzel nekem nem lesz "bajom". :)

Az élelmiszer árak (és sok minden más is) nagyjából az otthonival arányos, sőt sok minden olcsóbb is. Természetesen, ha az ember pár napra jön városlátogatásra és étteremben étkezik, teljesen más árakkal kell számolni. Mi egyelőre a tesco-ban szoktunk bevásárolni, mert a környékünkön az az egy nagyobb bolt van, ott viszont mindent megkap az ember. Ráadásul az angol tesco nem olyan mint a magyar változat, ez itt minőséginek számít.. :)

A nagy élelmiszerláncoknak (pl. Asda, Tesco, Sainsbury, Argos, Morrisons) általában van "free from" részlege. Azt kell mondjam, itt az ételallergiákat, felszívódási zavarokat igen komolyan veszik. Azon kívül, hogy rengeteg glutén- és laktózmentes termék van, szinte minden termékre ráírják korrektül az összetevőket, az allergén információt sokszor pirossal kiemelve!! Ráadásul sok olyan dolgot eleve természetes módon gluténmentesen készítenek, amibe otthon biztos, hogy lisztet kevernek, pl. szendvicskrémek (avokádókrém, humusz, chutney).
A cukor már kicsit más, a diabetikus termék itt nem divat. Ennek ellenére talál az ember pl. 100% gyümölcstartalmú lekvárt, üdítőt.. Gyümölcsjoghurtból egyelőre csak olyan "diétás" terméket találtam, ami aszpartammal édesített, ezt én lehetőleg kerülöm. Ezt viszont könnyedén megoldja az ember egy natúr joghurt-gyümi kombinációval.

Egyik nagy meglepetés nekem a laktózmentes tej, amiből az otthoniak általában édesebbek, mint a sima tej és emiatt egy ideje már nem iszom, csak alapanyagként használom. Itt viszont tej íze van a laktózmentes tejnek is.
A gluténmentes előregyártott kenyér is meglepően finomnak bizonyult és sok félét lehet belőle kapni (fehér, barna, magos, mákos).

Az ételallergiákat, felszívódási zavarokat és egyéb betegségeket nemcsak a boltokban, de az éttermekben is komolyan veszik. Itt találod a gluténmentes éttermek listáját »

1 megjegyzés :

  1. Szia! Hát ez nagyon klassz :) Én még egy országban sem találkoztam masszív gm áradattal, egyedül Ausztriában, de ugye ode eleve céltudatosan megyünk vásárolni. Szerencséd van, tök szuper, hogy tudsz ott könnyebben kajálni :) Valamikor mi is tervezünk egy londoni kiruccanást, ezexerint akár még enni is tudnék ott...
    Jó kinttartózkodást :)

    VálaszTörlés