2011. 09. 16.

GM ÉLELMISZEREK LONDONBAN

Ma már egyre többen jönnek-mennek a nagyvilágban és sokan töltenek el rövidebb-hosszabb időszakokat külföldön. Most, hogy már fél évet töltöttünk el itt Londonban, elég sok tapasztalatom van az ételeket, alapanyagokat illetően. Úgy gondolom, sokaknak hasznos lesz ez a kis összefoglaló.

A gluténmentes termékek választéka nagyon széles és mind a gyártó cégek, mind a szolgáltatók jobban szem előtt tartják a glutén-, laktózérzékenységet, mint Magyarországon.
A nem speciális gluténmentes termékekre is szinte mindig ráírják az allergén információkat, így ezek közül is sok dolgot talál az ember, amit a diétába illeszthet.
Eleve nagyon sok a gluténmentes terméket gyártó cég, ezen kívül az összes nagy áruházláncnál (Tesco, ASDA, Sainsbury, Waitrose, Morrisons) kaphatók a saját márkás "free from" termékek. Ezen kívül van egy Holland&Barrett nevű lánc, ami azok számára nagy segítség, akik több diétát is tartanak egyszerre.

Gluténmentes termékek:

LISZT, KENYÉRPOR
A Doves Farm termékei szinte mindenhol megtalálhatóak. Nagyon jó minőségű a lisztjük.
A kenyérporukat is próbáltam a zacskón olvasható recepttel, az is abszolút bevált. (Az 1 kg-os liszt és kenyérpor 1-2 font körüli áron kapható.)

Doves Farm termékek:
  • Gluten&Wheat free plain white flour: szimpla GM fehérliszt
  • Gluten&Wheat free self-raising white flour: GM fehérliszt, ami növekedést elősegítő összetevőt tartalmaz. Praktikus a sütemények, levegős tészták készítéséhez.
  • Gluten&Wheat free white bread flour: GM fehérkenyér liszt
  • Gluten&Wheat free brown bread flour: GM barnakenyér liszt
  • Corn flour: kukoricaliszt
  • Rice flour: rizsliszt

ALAPANYAGOK SÜTÉSHEZ
Ugyanúgy a Doves Farm-tól lehet kapni sok hasznos hozzávalót a sütés-főzéshez.
  • Yeast: élesztő
  • Bicarbonate of soda: szódabikarbona
  • Xantham gum: xantángumi
  • Baking powder: sütőpor

PÉKÁRU
Többfajta kenyér, zsemle kapható, ezenkívül talál az ember gluténmentes pitát, pizzalapot, naan kenyeret, tortilla tekercset, kész palacsintát, gyümölcskenyeret, pitét, english muffint (ez amolyan zsemleféle), hot cross bun-t (spec. angol zsemle)... Ami pedig meglepő, hogy az árak alacsonyabbak az otthoniaknál (1.5-2 font).
A kenyerekből van fehér, barna vagy magos változat és szinte mind finom. (A Genius talán a legjobb.) Zsemléből itt is van az 5-10 percig sütős és kész változat. Puhák, finomak és jó szendvicset lehet belőlük készíteni.

TÉSZTÁK
Kapható spagetti, penne, csavart és csigatészta, rizstészta, gnocchi vagy lasagne tésztalap. Ezek is 1-2 font között vannak. A tarhonyát itt nem ismerik, otthonról szoktam időnként hozni 1-2 zacsival. (Nemcsak kukorica vagy rizslisztből készült tésztákat árulnak, hanem akár csicseriborsóból, quinoából, hajdinából is.)

ÉDESSÉGEK
Nagyon sokféle kapható és folyamatosan új termékeket dobnak piacra. Az én nagy kedvencem a Jaffa Cakes és a Chocolate Fingers.
Az angolok a cookie-kért vannak oda, így gluténmentes kekszekből természetesen nem is egyféle van. Ezen kívül megtaláljuk a kész palacsintát és palacsinta port (ezek leginkább az amerikai palacsintára hasonlítanak), piskótákat, gyümölcskenyereket, pitéket, muffin-okat, csoki- és müzliszeleteket vagy brownie-kat.

FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK
Ezekből is egyre bővül a termékek listája. Találunk mirelit pizzát, grillezni való sausages-t (kolbászkák), pie-okat (húsos vagy zöldséges piték), leveles tésztát, halrudacskát, garlic bread-et (fokhagymás-zöldfűszeres vajjal megkent kenyérszeletek) vagy yorkshire pudding-ot (ez egy angol köret).

4 megjegyzés :

  1. Hát remélem egyszer nálunk is ilyen nagy lesz a választék, és megfizethetőbb áron. Én 11 éve vagyok lisztérzékeny és sokat javult itt is helyzet, ma már sok mindent lehet itt is kapni (legalábbis Pesten), csak olyan drágák. :-((((

    VálaszTörlés
  2. Itthon sehol sem kapok pirítós zacsit!!!! Úgyhogy simán belerakom... :( Ha valaki tudja hol lehet kapni szóljon!!

    VálaszTörlés
  3. Én nemrégiben a FreeFromFinom boltban láttam (pl Aréna Plaza).

    VálaszTörlés
  4. voltam pár hetet Angliában és megdöbbentem a kínálaton illetve az árakon... mindezt persze pozitív értelemben: óriási választék és jó árak! ráadásul egyik üzletlánc saját terméke is finom és élvezhető (nekem párom gluténérzékeny), szóval feltankoltam. várom, hogy újra menjek, hogy hozhassak még finomságokat!! :)

    VálaszTörlés