2011. 04. 18.

GLUTÉNMENTES REBARBARA MÁRTÁS

A REBARBARA

Ázsiából származó növény, aminek a szárát szokás fogyasztani. Szinte ugyanúgy néz ki, mint a zellerszár, csak pirosas színű. Európában az 1700-as években kezdték el használni, eleinte csak gyógynövényként, majd parkok díszítőelemeként is funkcionált. Kb. ápr-jún-ig kapható.
Elég savanyú (az egresre hasonlít), ezért gyakran szokták más gyümölcsökkel párosítani (pl. eper).

Főzéskor levet ereszt, így csak kevés vizet kell aláönteni. Fűszerként gyakran használják hozzá a fahéjat, gyömbért, vaníliát.
A spárgához hasonlóan kell megtisztítani, a két végét levágni, majd a vékony héját lehúzni.
Készíthetünk belőle süteményt, sült húsokhoz mártást, krémlevest vagy akár köretként, lekvárként is ízletes lehet. Szörpöt vagy bort is készítenek belőle.
Kevés kalória van benne, miközben gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban (A, B, C, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, szelén). Hatásai: vizelethajtó, hashajtó, salaktalanító, étvágyjavító.

REBARBARA MÁRTÁS

HOZZÁVALÓK (2-4 főre)
3 szál rebarbara
1-2 ek. vanília puding
cukor vagy édesítőszer
fűszerek
1-2dl tejföl
gluténmentes kukoricaliszt vagy keményítő

ELKÉSZÍTÉS
A szárak végeit levágtam, a vékony piros héjat lehúztam róluk. A megpucolt növényt megmostam és nagyobb darabokra vágtam. Néhány perc alatt kis vízzel felöntve megfőztem majd kicsit lehűtöttem és leturmixoltam. (Általában már a főzőlébe is tesznek cukrot, esetleg fűszereket, én viszont kíváncsi voltam az ízére, mert most vettem először.)
A pépet visszatettem a tűzhelyre és befűszereztem: édesítőszer, mézessütemény fűszerkeverék (vagy akár a forralbor fűszerkeverék), 1-2 ek. vanília puding. (Ha nincs fűszerkeveréked épp, megteszi az is, ha külön-külön teszel bele fahéjat, szegfűszeget, gyömbért...) Így összeforraltam, majd kukoricalisztes tejföllel (1-2 dl) behabartam. Lehet tejszínt is használni, illetve mivel nekem túl sűrű lett elsőre, tettem hozzá egy kis tejet is.

A mártáshoz karajszeleteket sütöttem ki serpenyőben, sóval és borssal fűszerezve. Egy kis krumplipüré is került mellé.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése