2009. 11. 11.

Töltött articsóka

Az articsóka ritkán kapható, leginkább konzerv formájában. Ha lehet is rendes artiócsókát kapni, tulajdonképp a megpucolásakor ott tartunk, hogy pont annyi a felhasználható tartalom belőle, amennyi a konzervben van. Én ezt szoktam venni, így sokkal egyszerűbb és bármikor elővehetem, ha épp ehhez lenne kedvünk.
Nem olyan régen fedeztük fel, amikor is olyan ételeket kerestem, amelyek elősegítik a fogyást.. Ez a növény nagyon sok szempontból egészséges, és a férjemnek kifejezetten kedvencévé vált, így mindig tartok itthon 1-2 konzervet. Előnyei: a máj szöveteinek regenerálódását elősegíti, csökkenti a koleszterinszintet, a vér zsírtartalmát és segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedést, vízhajtó..

Úgy szoktam a töltött articsókát készíteni, hogy pici olívaolajon hagymát pirítok (ez lehet bármilyen hagyma, akár többféle is egyszerre). Erre rádobok apróra vágott sonkadarabokat (pl. Délhús, Kométa, Pick felvágott), esetleg felkockázott sajtot (pl. Óvártej), ami szépen beleolvad az egészbe. Nem kell sokáig sütni, picit összemelegíteni és mehet is az articsókába. Kicsit nehézkes vele bánni, mert a sós lében ázva nagyon megpuhulnak, de nagyjából bele lehet nyomkodni a tölteléket. Az egész mehet a sütőbe egy 10-15 percre és kész is.
Legutóbb sáfrányos rizst főztem hozzá, de magában is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése